По-слабо, и май по-интересно


По-слабо, и май по-интересно
09-10-2015 21:08

Утре започва поредният шампионат на България и така след пауза от четири месеца отново ще приковем погледите си към баскетболните зали на България. Хубавото е, че в тежки финансови времена бройката на отборите в елита не намаля, а дори напротив - имаме нов участник в лицето на пловдивския Академик Бултекс 99.

 

Какво ни очаква от шампионата само можем да гадаем, но поне на пръв поглед той се очертава е по-слаб, но сякаш по-интересен. Това е така, тъй като отборите, поне на този етап, изглеждат по-равностойни и има предпоставки за повече завързани срещи с непредсказуем изход.

 

Шампионът Лукойл Академик и финалистът Балкан изглеждат с едни гърди пред останалите, но разликата не е толкова голяма. Именно това ни кара и да мислим, че се очаква интересен шампионат - нещо, което искат и зрители, а и шефове на баскетбола, за да могат да привличат нови спонсори.

 

Естествено, има доста отбори, които също ще се борят за челните места и сред тях естествено трябва да сложим Рилски спортист. Самоковци смениха трима от чужденците си и добавиха Веско Веселинов, но само във времето можем да разберем доколко конкурентоспособни ще са те. Черно море остана само с един чужденец и поне в началото се очертава като по-слаб от миналия сезон и трудно ще успее да защити позициите си. Там обаче се чакат местните избори и при добър резултат на президента Данаил Папазов ситуацията може и да се подобри. Плюсът е, че в началото доста шанс ще получат български момчета, които ще могат да се докажат и да се утвърдят.

 

С интерес се чака и участието на Левски 2014, който също включва доста млади играчи в състава си. Има го обаче и опитът на един Павел Иванов, както и шансът за утвърждаване на Алекс Симеонов. Трябва да отбележим естествено и присъствието на Александър Янев и Христо Николов, които докато са в състава на "сините" ще държат тима на първите позиции. Много интересен се очертава тимът на Берое, което е с много широк състав и макар да няма играч от класата на Диуейн Джаксън, има по-дълбока ротация и ще може да се надява на по-добро класиране.

 

На пръв поглед това изглеждат отборите, които би трябвало да заемат челните места. Тук обаче можем да сложим и Спартак Плевен, където поне като имена са изградили по-добър състав от предните години и това просто остава да се види на терена. С доста неизвестни започва сезона Ямбол, където има Милян Пупович, но и нов треньор и ще трябва време преди да се види истинското лице. Черноморец и Академик Бултекс 99 ще гонят място в осмицата и участие в плейофите, но поне в началото на сезона на книга отстъпват на останалите.

 

Дали това, че отборите ще са по-слаби като цяло, но първенството ще е по-интересно е вярно ще се види в процеса на мачовете. Поне на този етап това изглежда така, а от играчите и техните треньори си зависи дали ще има подобрение на нивото и качеството. Дано през този сезон успеят да се наложат нови имена на по-млади състезатели, които обаче се виждат все по-рядко и по-рядко. Затова и клубовете трябва да се замислят за своите школи също толкова сериозно, колкото и сериозно през лятото търсят американци или играчи от бивша Югославия и нека сами си сметнат по колко играчи от техните школи има в 12-те за мач и по колко игрови минути имат средно. Самите играчи пък от друга страна трябва да работят здраво всеки ден, да имат реална преценка за нивото и състоянието си и да мислят как да се развиват, а не за друго.

 

И накрая - тази година имаме нов председател на НБЛ в лицето на Константин Папазов. Тити тръгна с голяма кошница и доста идеи, остава да видим какво ще се случи и дали неговият период начело на лигата ще е полезен или не. Засега е рано да се дават оценки, а най-важното е той да се абстрахира, че е и президент на Левски 2014.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи