ФИБА се среща с европейските грандове, за да обсъдят нов турнир


ФИБА се среща с европейските грандове, за да обсъдят нов турнир
Генералният секретар на ФИБА Патрик Бауман (сн. fiba.com)
28-10-2015 18:05

ФИБА ще се срещне с делегати на най-силните европейски клубове и представители на Евролигата, за да обсъдят създаването на нов най-силен турнир на Европа. Срещата ще се състои на 3-ти ноември.

 

Дискусиите ще бъдат свързани с определяне на модел за нов топ европейски турнир. Идеята е елитните клубове да бъдат в основата на промяна в модела на европейските клубни турнири. Целта на промяната е да се подсилят върешните първенства и да се развият нови баскетболни таланти.

 

Каква е идеята на ФИБА? В новия най-силен турнир да участват 16-те най-добри европейски клуба, като в първата фаза да играят на разменено гостуване. Най-добрите осем отбора продължават към плейофите.

 

Ще има осем гарантирани позиции в турнира за Барселона, Реал Мадрид, Олимпиакос, Панатинайкос, Макаби Тел Авив, ЦСКА Москва, Анадолу Ефес и Фенербахче. Ще има и още четири гарантирани позиции за шампионите на Франция, Германия, Италия и Литва. Останалите четири места ще бъдат заемани чрез квалификации, в които ще участват 28 отбора (и най-малко 23 от тях ще са шампиони на държави).

 

Форматът на плейофите ще бъде до 3 победи от 5 мача, а победителите в тях ще продължат напред към финалната четворка, в която ще се определя шампионът.

 

Мотивите за предлагането на такава система са:

- ще бъде стабилна и надеждна в дългосрочен план, а също така предлага възможност да разширяване в следващи години;

- лесна е за разбиране от феновете и зрителите на спорта като цяло;

- сигурно е, че резултатите не могат да бъдат предвидени;

- надеждна е от гледна точка на самия спорт, а не е движена само от финансови интереси;

- все пак е подсигурена финансово, при това за голям бъдещ период, тъй като ФИБА и ФИБА Европа също ще влеят свои ресурси в състезанието;

- дава възможност на отбори, които претърпяват бърз растеж, да се включат в турнира;

- ясна и разбираема е от гледна точка на всички задължения и функции на организаторите;

- полезна е за вътрешните първенства, защото гарантира, че европейски мачове няма да се играят през уикенда.

 

Идеята е да се създаде нова компания, в която ръководни функции да имат ФИБА, ФИБА Европа, инвеститори и клубове. Тази компания ще менажира новия турнир. Клубовете ще ръководят лигата чрез борд, а ще има и гаранции, че всеки отбор ще получи определени средства, бонуси за силно представяне и дял от печалбата. Финансовата система ще бъде адаптивна и ще дава шанс на нови партньори да се включват в бъдеще.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи