От разпни го до осанна или как да оправим „продуктът“*


От разпни го до осанна или как да оправим „продуктът“*
(сн. lap.bg)
30-10-2015 22:09 | Ивайло Андреев

Тези ми словоблудства може и да засегнат някого, но не това е целта на това ми „включване“, а по-скоро да изрази най-искреното ми учудване от не особено логичните или напълно логичните развития в нашето малко и скромно баскетболно общество в последните две години.

 

Ще започна с г-н Константин Папазов – настоящият шеф на НБЛ, шеф на новия Левски 2014. След като преди два сезона с всички възможни средства (финансови, футболни агитки, скандали и всичко което се случи преди и по време на финалите) стана шампион на България и успя да свали Лукойл Академик от трона последва финансов крах за Левски. Тити (както всички наричат г-н Папазов) се превърна в спасителя на баскетболния Левски (и то за втори път) с помощта на голямата синя фен маса – същата, която му помогна да пребори Лукойл.

 

Така „продуктът“ в Левски от шампионски хит едвам остава в „производство“, но аз вярвам, че ще го има (да вметна, че съм и цесекар отгоре на това). Трябва да има Левски, тази марка ще поддържа „продуктът“ въпреки че липсата на ЦСКА е осезаема в баскетбола. В тази връзка липсата на червеният отбор от София до сезон или два ще изчезне тъй като г-н Роберт Гергов, президент на БК ЦСКА, който откакто ЦСКА бе изхвърлен от НБЛ преди години възражда школата на клуба, поемайки го от нулата, обеща до две години максимум марката ЦСКА да има отбор в елита, като евентуално ще започне със собствени играчи от школата през А група мъже. Чудесна новина, нали? Освен това след като от ЦСКА ремонтираха две зали, то сега ще изградят от основите на старата закрита гребна база, която се намира в местността Къро в София модерна зала с 600 седящи места. Приказно!

 

Върви ли интереса към баскетбола в София към възход ? Хм, все още няма видими такива индикации… Сещам се за предложенията на г-н Васил Кифев, президент на Берое Стара Загора, които ще интерпретирам, а не цитирам:

НБЛ трябва да има маркетингов отдел, който да менажира „продуктът“ или фирма/агенция да поеме рекламата на лигата.


О, да, не мога да бъда по-съгласен с г-н Кифев, а и мога да подсетя тези, които забравиха каква работа свърши г-н Иван Ценов, докато беше шеф на НБЛ! Иновациите , които накараха клубовете да се конкурират здравословно и извън игрището с не чак толкова големи награди, но в няколко категории: клуб с най-добра маркетингова политика, клуб с най-добра връзка с феновете, клуб с най-висока посещаемост от страна на зрителите, клуб с най-добра политика на социална отговорност. Въвеждането на интервюта след всеки мач на треньорите, които най-добре могат да обяснят на всички кое и как се получило или не в мача.

 

Тук ще направя едно малко техническо предложение към г-н Папазов, което видях че ФИБА Европа използват в новия си турнир, в който участват Лукойл Академик и Рилски спортист:

 

Закупуване на 10 броя камери (за всеки клуб по 1 брой) с възможност за интернет излъчване (онлайн стрийм) директно в youtube.com, което излъчване е напълно безплатно. Технически настройката на такова излъчване от софтуерна страна е елементарна и с безплатен софтуер, към камерата се закача средно статистически лаптоп, чрез който видео сигнала се предава към канала в youtube! Да не говорим , че има и други безплатни платформи за онлайн излъчване като twitch.tv и т.н.

Но да се върнем към анализа на „продуктът“ … Тази година имаме цели четири отбора, които ще се борят в други турнири освен НБЛ и Купата на България.

 

Лукойл Академик и Рилски спортист се пуснаха в новия турнир: Купа ФИБА Европа, а Левски 2014 и Берое са в познатата ни Балканска лига, която тази година е с нов спонсор.

 

Десет отбора вече в лигата с включването на Академик Бултекс 99 от Пловдив, от които четири играят в евротурнири. Дори там да не постигнат нищо, представете си какви плейофи и каква непредвидима Купа на България ни очаква? Всички твърдят, че тази година имаме може би най-конкурентното и непредвидимо първенство и това се доказа още в първите три кръга! Един от аутсайдерите в последните години Спартак Плевен започна с две победи, в една от които би носителят на Купата на България в собствения му дом във Варна! Традиционният в четворката и борещ за медал Рилски спортист пък започна с две загуби… Това помага ли на „продуктът“ въпреки не особено високото ниво на баскетбол? Ами да!

 

Както бе клиширано в последната година „Баскетболът удари дъното“ , но сега от това дъно отблъскваме ли се или ще си седим на него? Предстои да разберем…

 

Ивайло Андреев

 

*Забележка: „Продуктът“ е съвкупността от всичко около Националната баскетболна лига на България

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи