От конкурса на FMG: Не всичко в българския баскетбол е загубено


От конкурса на FMG: Не всичко в българския баскетбол е загубено
20-11-2015 21:56

На пощата на конкурса за читатели на Free Media Group получихме писмо от Мартин Секулов. Миналата седмица той ни изпрати интересен коментар за мача Академик Бултекс 99 – Спартак Плевен, но по наша вина го публикуваме със закъснение. Всеки друг, който пожелае да се включи в конкурса, може да изпрати свой материал на и-мейл адрес konkurs.fmg@gmail.com. Повече подробности можете да прочетете ТУК.


На нас, българите, ни е заложено по природа да сме негативни, да се оплакваме и постоянно да критикуваме. Така е, ситуацията в държавата ни не е много добра за момента. А какво може да обедини хората и да ги разведри за поне два часа. Да ги накара да се радват и вълнуват, и да се откъснат от трудното си ежедневие. Едното нещо, за което веднага се сещам, е спортът. Той е създаден за феновете и се води и развива благодарение на тях.

 

В тази статия ще става въпрос за баскетбол. Не Евролига или НБА, а български баскетбол. Всеки човек, обичащ тази прекрасна игра, е наясно, че нещата не вървят. Националните ни отбори претърпяват загуби от не толкова именити съперници. Клубните отбори трудно играят в Европа. Първенството ни не е толкова силно, колкото ни се иска. Залите не се пълнят. А  развитието на младите не върви в последно време. Както се споменава дори в много статии, вече сме ударили дъното. Обективно погледнато е така. Но аз ще се опитам да бъда изцяло позитивен. Странно нали? Как може човек изобщо да е позитивен с оглед на цялата ситуация? Но това на което станах свидетел ме кара да си мисля, че все още не всичко е изгубено. За миг аз видях някаква надежда, някаква светлина в края на тунела. Като фен и човек обичащ страшно много тази игра, за два часа аз се радвах от сърце.

 

По стечение на обстоятелствата попаднах в Пловдив, на мач между Академик и Спартак Плевен. Два отбора, които са много приятна изненада за лигата през този сезон. Академик Бултекс 99, новакът, изграден от българи и подсилен с няколко чужденци. Смяната и в треньорския щаб се отрази добре за отбора. Записаха и първа победа, а впечатление прави и агресивната игра в защита. От другата страна, отборът на Плевен, който се отличава със страхотен колектив и отборна игра. Водени от млад и амбициозен треньор, изненадващо за всички с актив от 3 победи и само една загуба за начало на сезона.

 

И сега на въпроса. Какво ни липсва? Какво не ни достига, за да си върнем отново баскетболната слава, която сме имали, и трябва да сме горди с това? Какво трябва да променим? И откъде да започнем? Имаме нужда повече млади играчи да бъдат налагани в мъжките отбори. Да се разчита малко повече на българи, около които да се изграждат съставите. Чужденците, които са задължителна и неизменна част, да бъдат просто допълнение. А именно нещата, на които станах свидетел през тези два часа, крият част от отговорите.

 

Пълна зала, страхотна атмосфера, истински празник за присъстващите. Два отбора, играещи с ентусиазъм и здраво сборили се. Двубой с високо качество за българските стандарти. Силно присъствие на българи и в двата състава. Като някои от тях дори са с ключови роли. Дават се и минути на по-младите, а и те сами доказаха защо ги заслужават. Чужденците, горещо коментираната тема, те просто бяха на мястото си и вдигаха класата и на двата отбора. Интригата се запази през цялото време. Никой не успяваше да се откъсне напред в резултата за повече от няколко минути. Рядко имаше атака, в която да не се отбележи кош, а процента от стрелба бе наистина сериозен.

 

Качеството на играта не бе от най-високо европейско ниво, но ако повече мачове в НБЛ се играят по този начин, съм сигурен, че няма да отнеме много време преди баскетбола у нас да тръгне във възходяща посока.

 

Не е толкова трудно, не е и сложно. Трябва да проявим търпение, а хората на ръководните позиции да забелязват повече такива мачове, в които ако се вгледа, човек може да намери отговора. Аз оставам позитивно настроен, че в скоро време всичко ще потръгне. Крайно време е както играчи, така и фенове да си върнем радостта от играта и възходът да започне.

 

Мартин Секулов

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Конкурс на Free Media Group
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи