Ситуацията в Купата на ФИБА Европа и шансовете на Лукойл Академик и Рилски спортист преди последния кръг (обновена)


Ситуацията в Купата на ФИБА Европа и шансовете на Лукойл Академик и Рилски спортист преди последния кръг (обновена)
(сн. lap.bg)
26-11-2015 14:00

Още един кръг остава от първата фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа. В него участват Лукойл Академик и Рилски спортист, които все още имат шансове да продължат напред. Напред в турнира продължават освен първите два от всяка група плюс четирите най-добри трети. Тъй като обаче групите са разделени в две конференции на регионален принцип, то от всяка конференция ще продължат по два тима. Нашите отбори са в конференцията, в която са групите от Н до N, така че те реално се борят за едно от двете места, ако завършат трети.

С по-големи шансове за продължаване е Лукойл Академик. Към момента шампионите са с 3 победи и 2 загуби и им предстои гостуване на лидера Макаби Ришон ЛеЦион. Успех там ще класира шампионите напред без значение на кое място ще завършат в групата си. При загуба обаче нещата стават изключително сложни и шансовете на българския отбор почти изцяло невъзможни. Това е така, тъй като към момента Лукойл Академик е с точкова разлика минус 12, а при поражение тя ще стане още по-голяма. Имайки предвид фактът, че ще се гледа именно точковата разлика при отбори с баланс 3-3, то шансовете на българския шампион ще са нищожни.

Ситуацията при Рилски спортист изглежда още по-невероятна. Към момента тимът е с 2 победи и 3 поражения с точкова разлика минус 24. Единствената надежда е самоковци да спечелят с голяма разлика над Комарно в Словакия и след това да се надяват на благоприятно развитие в останалите срещи. При поражение обаче Рилецо остават трети без шанс да отидат напред.

Ето и ситуацията в останалите групи и какви са възможностите пред Лукойл Академик и Рилски спортист при положение, че и двата отбора завършат с по 3 победи и 3 загуби:

Група I: Туров и Пиено Зваигдес са съответно втори и трети с баланс 2-3. В последния кръг Туров гостува на лидера Вентспилс, а Пиено приема словенския Домжале. И двата тима са с отрицателна точкова разлика, а само при победи ще има шанс за останалият трети, но те са минимални.

Група J: Тук на трето място е Куманово, но заплаха за българските отбори няма, тъй като македонците са с баланс 1-4.

Група К: Тук лидер е Ровинари, който си е осигурил първото място, но ситуацията за следващите позиции е заплетена. След това АЕК Ларнака, Сигал Прищина и Астана имат баланс 2-3 и ще се борят за второто място. В последния кръг Астана приема Ровинари, а Сигал е домакин на АЕК. Към момента АЕК е единствен с положителна точкова разлика, а при победа ще е втори. При победи на Астана и Сигал, то Сигал ще е трети, но до момента тимът е с минус 30 точкова разлика и шансът за продължаване напред ще е минимален. 

Група L: Третото място тук се заема от Ювентус. В последния кръг тимът приема Ета, който няма успех до момента, и при очакваната победа със сигурност ще е с по-добри показатели от българските отбори, тъй като до момента е с +20 точкова разлика. Дори обаче трети да остане Тарту Рок, който на този етап е с баланс 3-2, до момента има +30 точкова разлика и ще е с по-добри показатели от нашите тимове.

 

Група М: Трети към момента е Шяуляй, който гостува на последния Интер. При победа тимът ще стане с баланс 3-3 и точковата му разлика ще е положителна, което също означава, че ще е с по-добри показатели от българските тимове.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Лукойл Академик, Рилски спортист
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи