На този ден преди 124 години Джеймс Нейсмит измисля играта баскетбол! (видео)


На този ден преди 124 години Джеймс Нейсмит измисля играта баскетбол! (видео)
01-12-2015 15:01 | dariknews.bg

На 1 декември 1891 година американецът Джеймс Нейсмит измисля играта баскетбол и я представя пред широката публика. Тя добива олимпийски статут едва през 1936 година и, въпреки че е американски спорт, бързо се разпространява по целия свят.

 

Нейсмит, който бил учител по физическо възпитание в колежа Спрингфилд, Масачузетс, карал учениците да спортуват в дъждовните дни. Така той измислил игра, която да натоварва състезателите физически и да се играе в зала. Окачил кошове на 305 сантиметра и написал 13 базови правила на новата игра. Организирал първия баскетболен мач в салона на колежа, където в момента се намира Баскетболната зала на славата, кръстена на създателя на великата игра.

 

Първите кошове са били дървени, игрището наполовина на сегашното, а скоро след изиграването на първия официален мач са се утвърдили отборите по петима състезатели. Новият спорт набира скорост като колежанска дисциплина.

 

Първоначално баскетболът се е играл с футболна топка. Първата топка специално за баскетбол е била кафява, което е продължило до 50-те години, когато се е търсела топка със по-добра видимост за играчите и публиката, заради което цвета й бил сменен на оранжев. Интересен факт е, че първата официална среща по баскетбол завършила с резултат от... 1-0. Този мач се е провел в нюйоркска гимназия през 1892 г. и в нея са участвали по девет играчи от отбор. Практиката един отбор да се състои от петима души била въведена през 1897-1898 г.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Баскетбол
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи