Лукойл надгради от миналия сезон


Лукойл надгради от миналия сезон
(сн. lap.bg)
06-02-2016 13:31

Лукойл Академик приключи с Европа. Това не е новина, тъй като беше ясно още преди последния мач, тъй като родните шампиони бяха последни в групата си. Двубоят срещу Вентспилс беше само за протокола, още повече предвид и проблемите в състава на Лукойл.

 

За първи път от няколко години насам Лукойл игра във втората фаза на европейски турнир, така че от тази гледна точка сезонът може да се счита за добър. Тимът влезе във втората фаза с голяма доза късмет, тъй като спечели два мача с тройки в последните секунди, но фактите са си факти и това значи надграждане от предните години.

 

Друг положителен факт е, че някои български момчета получиха сериозен брой минути, други пък по-малко. Павлин Иванов имаше някои доста силни включвания, особено в първата фаза, а това важеше и за Митко Димитров. И при двамата обаче трябва повече постоянство в изявите, за да можем да кажем, че могат да играят още по-важна роля в състава. По-малко игрови минути получи Крис Минков, но това се дължи на по-лошата му форма през този в сравнение с миналия сезон. Дано Крис, който сега е контузен, успее да преодолее този лош момент и върне играта си от преди близо 12 месеца, когато просто бе на друго ниво.

 

Можем само да гадаем какво щеше да стане във втората фаза, ако всички играчи на Лукойл бяха здрави и нямаше и проблемите със заболявания. Филип Виденов не бе същият от началото на сезона поради проблеми с петата и това се отрази.

 

Чужденците в Лукойл също дадоха своя принос, като приятната изненада сякаш е Филип Барович. Той може би не притежава нужната класа, за да бъде фактор, но с голямо желание и себераздаване компенсираше, а и Тони Дечев реално нямаше друга опция. Желко Шакич също бе на ниво в повечето мачове, но пък от него сякаш се очакваше малко повече предвид и визитката, с която дойде. Същото донякъде важи и за Бранислав Ратковица, който трябваше да организира играта на отбора, но въпреки добрите показатели като асистенции, не успяваше да го прави достатъчно добре. Лукойл пък изобщо не случи на американец - първо Чад Тимбърлейк, а след това и Донел Тейлър не дадоха този принос, за който бяха взети.

 

Генерално Лукойл не блестеше на терена, но тимът показваше добра защита в повечето случаи - нещо нетипично за български отбор. Най-големият проблем пред тима бе третата част на почти всеки мач, като доста често загубите ставаха именно заради слабата игра веднага след почивката. Този проблем така и не бе решен, а именно той коства и надежди за влизане в Топ 16.

 

Длъжни сме да отчетем и факта, че за съжаление в последните няколко години отвикнахме Лукойл Академик да е европейският фактор, който беше по времето на УЛЕБ Къп. Не трябва да забравяме, че турнирът, в който участва тази година, е за отборите след Топ 60 на Европа, които се състезават в двата по-силни турнира - Евролига (24 участници) и Еврокъп (36 участници).

 

Сега пред Лукойл остава задължителното - купа и титла на България. Първият турнир е само след малко повече от десет дни, а купата не е печелена вече два сезона поред. Лукойл има всички шансове и възможности да спечели трофея, а всичко друго ще е голяма изненада, ако не и провал.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Лукойл Академик, Купа ФИБА Европа
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи