Николай Стоянов: Мечтая за голям отбор в чужбина


Николай Стоянов: Мечтая за голям отбор в чужбина
09-02-2016 16:44 | arenavarna.com

Преди седмица един от най-големите таланти на варненския баскетбол от последните години Николай Стоянов напусна родния си Черно море Порт Варна и премина в Рилски спортист. „Моряците“ позакъсаха в последните месеци както откъм финанси, така и откъм класиране. В Самоков пък амбициите този сезон са сериозни и именно това е накарало 21-годишният баскетболист да приеме офертата.

 

„Обадиха ми се от Самоков – първо Росен Барчовски, а след това и Людмил Хаджисотиров. Говорихме за идеята да дойда, да им помогна до края на сезона, тъй като им липсват външни играчи. Офертата е да продължим и другия сезон. Съгласих се, след което се разбрах и с моя роден клуб. Рилски спортист е отбор с амбиции. Има добри и опитни играчи. Това, че имат високи цели, ме накара да дойда тук, тъй като съм млад и искам да се развивам. Поне в моя случай е поради тази причина“, каза за „Народно дело Седмицата“ Ники.

 

Той добави, че ме у било трудно да си тръгне от родния си клуб. „С Черно море се разделям с най-добри чувства. Надявам се да се оправи положението там, да се запази отборът, което в момента е най-важното, и, разбира се, да тръгне нагоре. Искам да пожелая на феновете да продължават да подкрепят тима и момчетата, защото те тренират и дават всичко от себе си за клуба в момента. Надявам се заедно да оправят нещата и Черно море отново да бъде на високо ниво“, пожела сърцатият баскетболист.

 

С тима от Самоков Стоянов се цели нависоко: „Тук винаги амбициите са големи. През тази година, както е било и през другите, ще се борим за спечелването първо на Купата на България, а след това и в плейофите за първенството да стигнем до финал, който да спечелим. Ако в плейофите се наложи да играя срещу Черно море, ще ми бъде може би малко объркано, но аз съм професионалист и ще трябва да преодолея факта, че се изправям срещу бившите ми съотборници. Ще се боря Рилски спортист да победи.“

 

Запитан за целите в кариерата му, Николай отговори: „Мечтата ми е да стигна до голям отбор в чужбина, да играя някъде навън. Искам един ден да се представям на високо ниво в Европа. Дано да съм здрав и да мога да тренирам и раста нагоре.“

 

 

Няма да забрави нито една победа с екипа на Черно море

Николай е изключително благодарен на родния си клуб. „От 11 – 12-годишен съм в подрастващите гарнитури на отбора на „моряците“. Прекарах доста години там, израснах като играч, оформих се в мъжкия отбор. Дължа много на Черно море, който ме изгради като баскетболиста, който съм в момента, за да имам възможност да ме искат и от други отбори. Клубът ми е помогнал много, за което съм изключително благодарен“, каза той.

 

Младокът призна, че най-незабравимият момент за него в досегашната му кариера е спечелването на турнира за Купата на България. За негово съжаление той не успя да вземе участие в надпреварата преди година заради контузия, но бе през цялото време с отбора и изживя емоциите с момчетата. „Освен Купата, за мен незабравима е била и всяка една важна победа. Спомням си ги всичките. Вариант да се върна в Черно море за мен винаги ще има“, каза още Стоянов.

През последните години Ники играеше паралелно и за отбора на Икономическия университет в А група, но по всяка вероятност от Рилски спортист няма да му позволят да продължи с тима на Петко Делев.

 

Спас Натов: Трудно някой може да го замести

Треньорът на баскетболния Черно море Порт Варна Спас Натов сподели мнението си за раздялата с талантливия баскетболист. „Николай Стоянов няма заместване с неговото себераздаване, но ще трябва да се справяме и без него. Никога не е приятно, когато играчи напускат, особено млади наши състезатели, които са изградени тук. С положението в клуба тези неща се улесняват. За съжаление не сме застраховани дали друг играч няма да си тръгне от отбора. Да се надяваме, че Николай Стоянов ще е последният напуснал. Баскетболът е животът ми, така че със силен отбор, със слаб отбор – трябва да продължим. Преди напускането на Николай, Ангел Пейчинов и Станислав Славейков, нашата идея беше да се борим за призови места. Сега има много ако, но трябва да се представяме добре. Искам да се равняваме с първите отбори винаги“, коментира Натов.

 

Наследил е спортната жилка от майка си

Николай Стоянов е роден на 10 март 1994 г. във Варна. Започва да тренира баскетбол във втори клас като ученик в “Цар Симеон”. “Баща ми видял обява за БК Варна и ме пита дали искам да се запиша. Аз в началото се дърпах, защото не ми се тренираше. Исках да ходя на футбол. Но в крайна сметка започнах в баскетболната зала”, спомня си Стоянов. Първи треньор му е Митко Керемидчиев, а в този клуб остава около 2-3 години, след което се премества в Черно море.

 

Спортната жилка е наследил от своята майка – волейболистката Антоанета Стоянова, която играе 15 години в Черно море. Баща му е военен, което обяснява изключителната дисциплинираност и възпитанието на 21-годишния спортист.

 

При идването му в Черно море треньор му е Галин Стоянов-Патрика, който до заминаването си във Франция води възрастта на Николай. В последната година при подрастващите треньор на таланта е Борко Борисов.

 

Крилото дебютира за първия отбор на варненци преди почти пет години, когато треньори са Любо Минчев и Петко Делев. “Спомням си, че играхме срещу Левски и влязох в края на първото полувреме за 7 или 8 секунди на мястото на Тишо Желев. Това бе дебютът ми за мъжете”, казва талантът.

 

Александър Дечев, „Народно дело Седмицата“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Николай Стоянов, Рилски спортист, НБЛ - мъже, Черно море Порт Варна
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи