Тити Папазов за НБЛ: Имаме интересно първенство, доволен съм


Тити Папазов за НБЛ: Имаме интересно първенство, доволен съм
(сн. lap.bg)
13-02-2016 10:09

Президентът на Левски 2014 и председател на НБЛ Константин Папазов замина вчера за САЩ (четете ТУК) и ще отсъства от страната в следващите две седмици. Пред BGbasket.com той направи равносметка след края на първия етап на лигата и съответно преди турнира за Купата и решителната фаза на първенството. Тити отново говори надълго и нашироко за различните теми в родния шампионат, като засегна всеки един отбор и съдийството. Ето неговите думи:  

 

"Моето отсъствие няма да се отрази на отбора по никакъв начин. Безспорно можем да определим Левски като колеблив отбор, който може да бъде на двата полюса. В рамките на една седмица беше фантастичен на мача в Пея, колеблив през първото полувреме срещу Ямбол и много мотивиран през второто, и зле изглеждащ в дълги периоди на мача със Сигал Прищина. Никой не може да гарантира на младия отбор, този с най-ниска средна възраст в първенството и съставен само от български играчи, кога ще се представи максимално добре и кога ще бъде обладан психически от натиска на спортно състезание и няма да разкрие своя потенциал. Смятам, че жребият за Купата е най-добрата възможност отборът да покаже своята добра страна, защото освен играчите, аз и треньорите едва ли някой друг в България вярва, че Лукойл Академик може да бъде победен от Левски. Това до голяма степен ще освободи момчетата и ако те успеят да повторят играта, която показаха срещу Пея, със сигурност няма да са обречени. Едно е ясно – човекът, който след мен и треньорите на Левски най-добре познава този отбор е Тони Дечев. Познавайки го от моята съвместна работа с него мога да кажа, че е изключителен професионалист и нито за секунда няма да допусне неговият отбор да подцени Левски и ще се готви така, както ще се готви за финален мач – отговорно, стратегически и целенасочено. В никакъв случай няма да може да разчитаме на подценяване от Лукойл, така че остава само това доколко ние можем да направим първият мач от програмата интересен за зрителите. Едно е сигурно – Ботевград ще предпочита, колкото и да е илюзорно, да играе полуфинал срещу Левски, така че цялата публика там ще бъде за нас и моето отсъствие със сигурност е много малко в сравнение с подкрепата, която отборът ще получи от феновете от Ботевград в този мач, изхождайки жребия за полуфиналите.

 

На 18-и февруари чрез БНТ в 10.00 сутринта ще бъда пред моят компютър, за да наблюдавам как ще се представи отбора. Пред треньора и пред момчетата от денят, в който се разделихме с чужденците и опитните играчи отидоха в чужбина, беше поставена една единствена цел и ние преследваме само нея – развитие на отделните играчи, развитие на техния потенциал и технически качества, за да може тази година да остане полезна за Левски именно с такова тяхно израстване. Няма отбор на света, който да не играе за победа във всеки един мач, но пред нас основната задача е чрез добро представяне и много сериозна работа в тренировъчния процес, месец май, дай Боже да играем до края му, да сложим черта на един отбор съставен от проспериращи в тази състезателна година играчи.

 

Като председател на НБЛ не мога да не кажа, че съм доволен от няколко неща. Естествено - за съжаление може би не трябва да бъде водещо, но това е факт – в тези трудни икономически времена за нас беше много важна появата на две много сериозни компании в лицето на Виваком и Ефбет, които подадоха ръка на българския баскетбол и НБЛ, и дават възможност отборите да бъдат обезпечени за съдийски такси. Освен чисто финансовата страна, имиджово за българския баскетбол е добре такива сериозни компании на българския пазар да присъстват в него. За това категорично благодаря на г-н Александър Грънчаров от Виваком и г-н Цветомир Найденов от Ефбет, които са причината за това тези две компании да бъдат част от родния баскетбол. От спортно-техническа гледна точка мога категорично да заявя, че имаме интересно първенство, в което дори суперфаворитът Лукойл Академик беше победен от Балкан, а дори в последните мачове, поради обективни причини с оглед скъсяването на състава, да бъде подложен на сериозен натиск от Черно море и Спартак. Имаме един отбор на Балкан, който заслужено е втори, два отбора – Рилски спортист и Берое, които в последния кръг решиха спора за третото място на този етап само с един кош, и това определя четворката, която сякаш е с една идея по-напред от другите. След нея мога да сложа Спартак, въпреки че в класирането на пето място е Черно море. При плевенчани има безспорен превес и ако трябва да бъда точен, има сериозно израстване. В Плевен заложиха на един млад треньор, който показва много добри резултати, а и играта на отбора е добра. Само чудо и спортен шанс ги лиши от победа срещу Лукойл, след като минута и половина преди края водеха със 7 точки и само опитът на Лукойл му помогна да излезе победител.

 


Черно море, за който от цялата си душа и сърце се моля на ръководството на Порт Варна да има добро отношение, както в последните вече близо четири години, за да може такъв, мога да кажа най-големият център на българския баскетбол, да бъде стабилен финансово, да има финансова основа, над която новите лица в управлението да надграждат. Много ми се иска като се върна или още в САЩ, да чуя новината, че Черно море е стабилизиран, защото клубът е значим не само за Варна като град, а за българския баскетбол като цяло (заб. интервюто е взето преди срещата на ръководството на клуба с Порт Варна). Няма нужда да изброявам имената на всички излезли от школата в последните 20 години, те се знаят. Явно в България има някаква поличба – тези, които направят добро представяне да бъдат застигнат от финансов недоимък и колапс - След требъла през 2014-а Левски, след изненадващо спечелената купа преди година и Черно море. Миналата година тимът беше на върха, а сега само името и волята на играчите ги държи в една средна позиция, която по-скоро отива към позицията на отбор, който ще доиграва първенството. Силно се надявам да не се случи.

 

След това идва още четворката на по-слабите, където са Левски 2014, Ямбол Академик Бултекс 99 и Черноморец. Финансовите параметри и бюджета на един клуб за съжаление определят класата му. Тъй като Левски е във финансовите параметри и на тези отбори, може би единственото, което ни е помогнало да сме по-напред е името, което да ни даде малко повече спокойствие. Не мога да не кажа, че като председател на лигата съм много радостен, че имаме Пловдив като голям град, който е важен за икономиката и живота на България, и появата му е едно от най-положителните неща за сезона. Убеден съм, че Академик няма да се откаже, а само ще надгражда това, което е постигнал през тази година, а в лицето на Бултекс 99 – техният основен спонсор, и вероятно и на нови финансови благодетели, тимът ще се качи на по-високо ниво. Имам уверението на кмета Иван Тотев, че той също ще бъде съпричастен в надграждането на клуба и неговото присъствие в НБЛ. С надеждата и появата на новата зала в Бургас има перспективи и пред Черноморец. Имам уверението на кмета Димитър Николов, че бюджетът ще бъде удвоен, така че дори и при тези отбори, в които в момента има финансов недоимък, има някакви светли хоризонти. Безспорно знаем, че докато Иван Чолаков е жив и здрав ще се бори и милее за ямболския баскетбол. Ямбол е известен с това, че има традиции в баскетбола и съм сигурен, че и там ще го има.

 

 

Не понеже аз съм председател на НБЛ, аз управлявам лигата заедно с всички мои колеги президенти на клубове, просто смятам, че можем да поставим една много добра оценка на всичко, което се е случило до момента. Категорично мога да заявя, че нямаме нито един мач, на който съдиите да са променили или повлияли на изхода със своите решения или поведение. Има мачове, в които безспорно винаги някой от отборите е имал претенции. Имало е и грешки, след които своевременно съдиите са били наказвани, с цел сбъркалите да се поучат от тях. В момента има претенции от страна на бивш съдия, който беше един от добрите в България – Васил Кифев, които са за мача на Берое в Самоков. Вероятно през неговата призма и с погледа на председател на Берое има своите причини да има претенции, но моето лично мнение е, че генерално в този двубой не станахме свидетели на грешки, които да са повлияли на неговия изход. Това е мнението и на дежурния представител, който е един най-опитните, да не кажа и най-опитния в България. Г-н Кифев задава въпрос към мен, какво би се случило ако срещу Левски са отсъдени Х на брой нарушения? Със сигурност това, което съм изживял като треньор няма да го изживее нито един друг. На финала на Купата в Самоков през 2012-а отборът на Лукойл Академик в продължение на 17 минути през второто полувреме имаше отсъдено само едно нарушение. Затова и мога да кажа, че такива въпроси към мен на се подходящи. Категорично мога да заявя, а и в разговор с кмета на Стара Загора Живко Тодоров съм го казвал, като имам претенции и да съм специалист, че отборът на Берое е приятната изненада. Това е отбор с бюджет, който имаме и ние последните четири в класирането, а до две минути преди края на мача с Рилски беше трети в класирането и това е заслуга на изключителната работа на г-н Кифев като председател на клуба и безспорно най-вече на работата на Любо Минчев. Неслучайно казах на Живко Тодоров, който е в основата на организацията на финансирането на клуба, че трябва да се гордее с това, което той прави за отбора и естествено това, което прави отборът за града. Трудно някой отбор може да бъде на 100%, но Берое е най-близо до своите 100%. Естествено пропуснатият шанс да бъде домакин на Рилски в директния мач за третото място в следващата фаза е значим, но не смятам, че причината е в съдиите. Естествено като председател на НБЛ аз гледам през своите очи нещата по-розови, отколкото са. Смятам, че аз, Сандра Велчева и всички клубове сме едно цяло и не се срамувам за работата, която сме свършили до момента. Надявам се, че сме поставили една здрава основа да влезем в третата решителна фаза и след това в плейофите със самочувствие на хора, които си вършат добре работата. Естествено това става и с помощта на БФБ, която е част от нас и не без съдействието на съдиите, които обслужват лигата. Аз мога да кажа, че им благодаря и съм убеден, че ако сме били взискателни към някого от тях, е било единствено и само не, за да бъдат наказвани или малтретирани, а само да направят анализ на допуснатите от тях грешки, които аз смятам за неумишлени,  и да може тези грешки да възпитат у тях мотивация да не бъдат допускани отново. Няма съвършени. В Евролигата се допускат грешки, а съм убеден, че и в четирите мача, които ще гледам от НБА, ще бъдат допуснати не по-малък брой грешки от тези, които се допускат в България. Важното е тези грешки да не бъдат умишлени и да не повлияят на изхода на даден двубой, което би било некоректно към заслужаващия да спечели. Повтарям думите, с които започнах – до ден днешен не смятам, че има отбор, който е ощетен от поведението и от работата на съдиите.

 

Пожелавам на Балкан в лицето на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, новият председател на клуба Михайл Михайлов и на БФБ, да успеят да организират един отличен турнир. Мога сега да кажа на феновете в Ботевград, че когато миналата година страшно много съжаляваха, че не са домакини на турнира, но сега съдбата по най-добър начин им даде шанс, в момент, когато повече отвсякога отборът им има нужда от подкрепа в тежък и психологически, и емоционално и икономически момент, те да бъдат до него. Убеден съм, че независимо дали Балкан ще има възможността да играе финал, защото съдбата го срещна на полуфинал с Лукойл Академик или с Левски, кой знае, сега е моментът ботевградската публика защо заслужава да има този много добър отбор и това да бъде възможност, всички хора, които обичат баскетбола в града сега, когато една стабилно финансова личност и фигура като г-н Луканов се оттегли, да се намерят такива, които да бъдат негови последователи. Наистина Община Ботевград, градът като град и тази зала заслужават и отборът, който имат, защото синонимът в Ботевград е баскетбол. И се надявам всички, които обичат баскетбола в града да бъдат част от този най-голям форум, в който се събират осемте най-добри отбора в България и четири дни да бъдем свидетели на един празник на баскетбола. Естествено винаги има нещо, което ще липсва и това е свързано с моето отсъствие. Това естествено е в рамките на шегата. Иска ми се залата да бъде пълна догоре от първия до последния мач. Разбира се ми се иска на финал да играе отборът на Левски, което е доста далеч от реалностите. След това желание обаче най-много искам да стане празник и той да бъде летящ старт на третата фаза от НБЛ, в която ще бъдат разпределени местата за плейофите. Безкрайно благодаря на БНТ, че чрез нейното излъчване ще имам възможност да наблюдавам всички мачове от далечен САЩ.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Тити Папазов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи