Славиша Божович: Всяка година се опитваме да вдигнем качеството на камп Максима


Славиша Божович: Всяка година се опитваме да вдигнем качеството на камп Максима
Божович заедно с Коцев в София
20-04-2016 19:59

Тази година ще се проведе поредното издание на баскетболен камп Максима в Златибор, Сърбия. Известната туристическа дестинация ще приеме огромен брой участници на възраст до 18 години, а по традиция ще има и българско участие. Подрастващи от цяла България могат да участват в кампа (условията вижте ТУК). BGbasket.com разговаря с генералния мениджър на кампа Славиша Божович, който беше на гости в България миналата седмица и ето какво каза той:

 

- Ще правите камп Максима за 14-та година поред. Как успявате да се справяте толкова години?

- Баскетболен камп Максима започва през 2003-та година след края на състезателната кариера на Мирослав Пецарски. Той е бивш сръбски национал, който един от първите играчи от тази част на Балканите, които е завършил американски колеж. Дълги години е играл в Партизан, а след това и в Гърция, като с Панатинайкос има спечелена и Купа на шампионите. След края на кариерата си мисля, че той остана в баскетбола по един от най-хубавите възможни начини. Не го интересуваха треньорски постове, а вместо това създава камп Максима на едно от най-добрите места за туризъм в Сърбия. Аз лично съм изключително доволен, че съм на гости при моите приятели Лъчо и Таня, с които имаме страхотно сътрудничество. Г-н Коцев е наш официален представител за България.

Ние всяка година се опитваме да вдигнем качеството на кампа и поради това не се базираме само на местно сръбско ниво, а търсим и съмишленици от целия регион. Нас ни посещават деца и клубове от околните държави като Гърция, България, Румъния, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения. Интересно е, че дори имаме деца от Финландия и Швеция, които всяка година идват на нашия камп. Нивото там е доста високо, а за нас е голямо задоволство фактът, че получихме комплименти от тях. Те са ходили по кампове в цяла Европа, а всичко това говори, че ние сме познати не само в региона, а и на целия континент, даже и по целия свят. Самите деца също споделят своите впечатления, а най-добрата реклама безспорно е препоръката. Ние можем да говорим, да хвалим, да представляваме, да рекламираме в интернет, но само думите на нашите гости са нещо изключително и около 90% от клубовете, които са били миналата година ще бъдат и тази.

Конкретно в периода, в които на Златибор ще бъдат и българските деца, ще бъдат всички отбори, които бяха и миналата година. Ние работим цяло лято, а в месеците март и април завършваме резервациите. Ние сме един от малкото кампове, които успяват да работят цяло лято и приемат около 1000 състезатели от целия регион и не само.

 

- Доволен ли сте от работата с българските деца и какво мислите за тях?

- Както всяко начало, и това не беше лесно, но в първите ни срещи повече се опознавахме - и децата, и треньорите, и ръководството на кампа. Факт е, че в последните 3-4 години се забелязва, че децата напредват доста сериозно във всеки един баскетболен смисъл. Очевидно е, че Лъцо и Таня имат голям ентусиазъм и желание за работа с децата.

 

- Защо едно дете - без значение от коя държава - да избере камп Максима?

- Най-просто казано - за тази организация и за тази програма на кампа в тези дни, ние работим много време. Всяко едно дете, което дойде може да научи много. Програмата е направена така, че децата първо да учат основните елементи, но за тях е важно и, че има достатъчно състезания. В своите групи те се състезават в пет дисциплини, а всяка вечер се играят мачове. Ние се опитваме да се пригодим към днешните генерации по наш си начин. Те пък искат да има нещо в стил НБА, обичат анимации, обявяване на имената им с музика, светлини и т.н. Затова и правим такива мачове, с които децата просто да усетят тази обстановка. Всеки един ден на кампа е много интересен и динамичен, а така е през всичките десет. Това е и нашето най-голямо задоволство като организатори. Ако има недоволни деца, то значи, че ние не сме си свършили работата.

 

- Ще има ли някои известни имена, които очаквате?

- Редовно ни посещават Желко Обрадович, Душко Вуйошевич, Александър Трифунович. Тъй като Мирослав е бил играч на високо ниво, той има подобни приятели и като имат време, винаги ни посещават. Това е важно освен за играчите, и за самите треньори, които по този начин могат да чуят как работят такива имена. През кампа пък са минали играчи като Никола Пекович, който сега е в Минесота, както и Никола Йокич, който прави добър сезон в Денвър. Синът на Мирослав Пецарски - Марко, пък е част от Мега Лекс, а в момента е в САЩ, където е избран сред десетте момчета от Европа за кампа на Джордан. Приканвам всички, които имат възможност и желание да дойдат. Няма да съжаляват. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи