Иван Колев за Георги Христов: Беше най-вече човек


Иван Колев за Георги Христов: Беше най-вече човек
На 1-и март 2013 година Иван Колев празнува 80-годишен юбилей
30-04-2016 20:49

Основоположникът на баскетбола в Ботевград и бивш национален треньор Иван Колев, под чието ръководство тренира Георги Христов сподели своите думите за легендата, който си отиде късно снощи от този свят. Под негово ръководство първото славно поколение на Балкан направи големия пробив в хегемонията на столичните отбори, като през 1974 година стана първия провинциален отбор, спечелил титлата на България. Иван Колев е майстор на спорта, заслужил дългогодишен треньор и на националните формации. Под негово ръководство през 1974 година България печели бронзовите медали на Купата на нациите в Колумбия, отстъпвайки само на САЩ и СССР. А през 1975 година мъжкият ни национален тим  зае пето място на европейския шампионат в Белград - постижение, което оттогава не е подобрявано!

 

Ето какво каза той пред BGbasket.com:

 

„Георги Христов беше най-добрият баскетболист на града на всички времена. Изключителен талант. Той действаше като професор на игрището. С действията си на терена изпреварваше често защитника миг преди неговата реакция.


Георги Христов участва в сборния отбор на Европа. Не беше ангел, но беше справедлив и човечен, най-вече човек. Той трябва да бъде пример с таланта си, който днес трябва да търсят треньорите. Ще бъде запомнем със скромността си и обичта към Ботевград и неговите приятели. В защита,когато се налагаше пазеше и Голомеев. Ботевград се гордееше с него! „

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Георги Христов, Иван Колев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи