Евролигата с предложение за сътрудничество към ФИБА


Евролигата с предложение за сътрудничество към ФИБА
03-05-2016 20:35

На среща в Мюнхен във вторник Евролигата представи предложение за сътрудничество с ФИБА, свързано с ключови въпроси, свързани с качествена съвместна работа, разграничаване на задълженията на двете страни, определяне на стабилна организационна рамка и приемане на изискванията на ФИБА. Основните предложения от страна на Евролигата са:

 

Създаване на споразумение, което предвижда стабилна дългосрочна рамка, в която общите действия заемат централна роля.

 

Елиминиране на всякакви санкции на клубни и национални отбори, уважение на свободата на клубовете да решат бъдещето си и на националните отбори да играят в първенствата, за които са се класирали. Промяна на правилата, според които такива санкции могат да бъдат налагани.

 

Въвеждане на нови управленски и състезателни структури във ФИБА и Евролигата: ФИБА да има участие в ръководството на Евролигата; Евролигата да продължи да ръководи първия ешелон на европейските турнири, в момента от 40 клуба. Бордът на Шампионската лига да ръководи втория ешелон на клубните турнири.

 

Създаване на вертикална структура на европейските клубни турнири, като шампионът от всеки от тях получава промоция в по-силен турнир.

 

Определяне на календарите на състезанията за четиригодишни цикли, както и определяне на прозорци за участие на национални отбори, според новата състезателна система на ФИБА, влизаща в сила от 2017 година.

 

ФИБА самостоятелно да управлява баскетболните правила, международните трансфери, допинг контрола.

 

Определяне на нови стандарти за участие на състезателите в първенствата на националните отбори: Минимална застрахователна полица, важаща за всички клубове; компенсация към клубовете за приноса, който имат за националните отбори, следвайки примера на други спортове.

 

Страните не успяха да постигнат споразумение относно броя клубове, които да участват в първия ешелон на европейските клубни турнири. ФИБА отказа да премахне и санкциите за клубни и национални отбори, които са заложени в правилата в момента.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА, Евролига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи