Перо Антич с много интересна публикация в блога си преди Файнъл 4 на Евролигата


Перо Антич с много интересна публикация в блога си преди Файнъл 4 на Евролигата
(сн. euroleague.net)
05-05-2016 12:01

Перо Антич ще играе във Файнъл 4 на Евролигата в първия си сезон като състезател на Фенербахче. В предишните си две участия във финалите на турнира той спечели титлата с Олимпиакос. Сезонът за македонския ветеран не беше лек, като той пропусна шест мача от Топ 16 заради контузия. Малко преди Файнъл 4 на турнира тази година колоритният и обичан от феновете навсякъде Антич публикува материал в блога си в сайта на Евролигата:

 

Това е моят трети Файнъл 4 и се надявам нещата за мен да се развият, както стана в миналото. Този отбор има високи цели от началото на сезона и те не са просто стигане до Файнъл 4. Това е голям успех, но не искаме да отидем до Берлин само заради изживяването. Искаме да отидем и да опитаме да спечелим турнира. Знаем, че сме на две победи от спечелване и написване на история, и точно това ще опитаме да направим.

 

Победихме миналогодишния шампион Реал Мадрид в плейофите. Не беше лесно, въпреки че спечелихме серията с 3-0. Реал има страхотен състав, но ние изиграхме добри мачове и ги изненадахме с нова тактика. Всички допринесоха за победите и работиха здраво. Различен играч се разиграваше във всеки мач и това прави този отбор толкова специален. Всеки играч може да поеме тежестта в определени моменти. Знаехме, че Густаво Айон е голяма част от пик-енд-рол нападението им, както и Фелипе Рейес, а ние имахме само двама високи играчи – мен и Епе Юдо. Постарахме се максимално и съм щастлив, че се справихме. Използвахме ниска петица, за да ги атакуваме, а признанието е за Желко Обрадович и треньорския екип. Ние изпълнихме това, което те казаха, и спечелихме серията.

 

Преди всичко ние сме отбор, съставен от приятели и се забавляваме, играейки. Това е най-важното нещо във всеки отбор – да има химия и да няма играчи, които мислят само за себе си. Забавляваме се доста, но в същото време, когато Желко е твоят генерал, не можеш да се отпуснеш, трябва да бъдеш воин. Ако правиш нещо грешно, той ще ти го каже в лицето и това прави този отбор толкова специален. Има химия между треньорския екип и играчите. Ние винаги знаем какво треньорите ни искат от нас.

 

Има химия и с другите хора от клуба. Да вземем Кешим например. Той прави от всичко по малко и е сърцето на отбора. Помага ни много за това и онова и винаги ни подкрепя. Той е тук от много време и е страхотно, че можем да разчитаме на него. С него винаги се смеем доста и се шегуваме. Забавното е, че той не говори английски, но кара всички да се смеем. Това е най-хубавото нещо в него. Всеки разговор с него завършва с усмивка. Аз не говоря турски, той не говори английски, но винаги успяваме да намерим начин за комуникация помежду си.

 

Както вероятно знаете, ще играем срещу Лаборал Куча в плейофите. Много съм щастлив за моя добър приятел Янис Бурусис, въпреки че когато сме на игрището, няма приятели. Той изведе отбора си до Файнъл 4, въпреки че никой не очакваше да стигне до там. Той изигра страхотен сезон, може би най-силния си до момента. Започнахме пътя си заедно в АЕК през 2001 и се радвам, че ще се срещнем на Файнъл 4 след толкова години. Както казах, за няколко часа ще оставим приятелството си настрани, за да сме съперници на терена, всеки ще се бори за своя отбор и фенове. Радвам се, че е тук, но на терена всичко е различно.

 

Играли сме в много зали и много държави този сезон и навсякъде сме били със своите фенове. Фенове на Фенербахче могат да се намерят в цял свят, а наскоро четох, че ще имаме на 5000 фенове на Файнъл 4. Радвам се за това и съм сигурен, че ще усетим подкрепата им. Но ние трябва да се постараем те да бъдат горди с представянето ни в Берлин. В цялата ми кариера съм се готвил мач за мач. Първо ще се подготвим за Лаборал Куча и ако победим, тогава вече ще мислим за финала.

 

Фактът, че два пъти съм печелил Файнъл 4 на Евролигата значи, че имам много спомени. Стрелбата на Приндезис може би е най-големият. Това е пример за всички – не можеш да подценяваш никого, никога. Мисля, че ЦСКА през 2012 и Реал Мадрид през 2013 ни подцениха. Срещу Мадрид изоставахме със 17 точки в края на първата част и те започнаха да се забавляват, да си подават алей-упи и т.н. Да се върнем в мача, да вкараме 100 точки и да победим по начина, по който го направихме, прави това един от любимите ми шампионски мачове. Колкото до стрелбата на Приндезис, аз бях на пейката и Шишкаускас трябваше да стреля два наказателни удара. Той имаше успеваемост почти 90%, но пропусна и двата. След това дадохме топката на Приндезис и това беше неговият изстрел. Няколко секунди по-рано ЦСКА щеше да бъде шампион, но ние спечелихме и точно затова баскетболът е толкова интересен спорт. Трябва да играеш до последната секунда. Приндезис вкара 07 секунди преди края и след това хората в Гърция го наричаха Агент 007. Този отбор имаше много борбен дух. Бяхме аутсайдери през 2012 и 2013, но и двете години станахме шампиони.

 

Най-важното нещо е да се справяш с напрежението и да играеш по начина, по който ние го правихме цял сезон. Наскоро четох интервю на Милош Теодосич. Той каза, че те трябва да работят върху психологията си. Той каза, че са играли на Файнъл 4 много пъти, но трябва да бъдат психически здрави. Нашият отбор премина през доста неща този сезон – контузии и други проблеми, но Желко ни помогна да запазим менталната си устойчивост, да бъдем съсредоточени във всички тренировки и мачове, независимо от обстоятелствата. Мисля, че сме готови за Файнъл 4.

 

Ето ме и мен, опитващ да спечеля трета титла в Евролигата. Немного играчи са постигали такова нещо в последните години. Това е голямо събитие за страната ми. Имаме играч, който е печелил две титли в Евролигата – Петър Наумоски. Той не игра в мачовете, но ги спечели. Това е третият ми Файнъл 4 и е страхотно да бъдат част от историята му, но пак повтарям, нека вървим мач за мач. Няма да мисля за своята трета, а например за първата титла на Богдан Богданович. Трябва да сме мотивирани и жадни за победа, но вижте, Желко има осем титли в Евролигата и е толкова жаден, колкото хората, които не са печелили и една. Уважавам това. Харесва ми и трябва да опитаме да спечелим заедно.

 

Трябва да играем здраво 40 минути срещу Лаборал. Имаме много оръжия и варианти за действие в защита и нападение. Трябва да играем нашата игра. Нашият треньорски щаб винаги подготвя добър план за мачовете и ако го изпълним добре, имаме успехи. Не може да се отпуснеш, ако поведеш с 10 точки или да си помислиш, че всичко е приключило, ако губиш с 10. Трябва да изиграем мача точка по точка, владение по владение... И ще видим какво ще се случи!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Перо Антич, Фенербахче, Евролига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи