Шефът на Евролигата: НБА управлява баскетбола, а не ФИБА; Отиваме на съд


Шефът на Евролигата: НБА управлява баскетбола, а не ФИБА; Отиваме на съд
05-05-2016 13:55

Изпълнителният директор на Евролигата - Жорди Бартомеу даде интервю пред испанския Ел Мундо Депортиво, в което разясни повече за позицията на неговата организация в тежката битка, която се води с ФИБА. Ето думите на испанеца:

"Много скоро този конфликт ще завърши в съда. Опитах се да го избегна и това беше първото нещо, което казах на срещата с ФИБА. Това обаче не бе възможно. Наша загуба би било катастрофа.

ФИБА е разрушителна. ФИБА има няколко лица. Когато попитах Генералния секретар дали ще има някакви санкции за отборите в Еврокъп, той каза, че не знае нищо за това. Това било решение на националните федерации и ФИБА Европа.

Ние не искахме този конфликт. Седнахме с тях, но разбрахме, че е невъзможно да го избегнем. ФИБА иска да направи нещо, за което те не са легитимирани.

Всичко започна миналия юли, когато те се свързаха с осем клуба от Евролигата и им предложиха пари. Клубовете обаче отклониха офертата. След това те предложиха ново състезание на клубовете от второ ниво, което бе наречено Шампионска лига. Те обаче също отказаха.

Прозорците за националните отбори са грешни. Това означава да се играят мачове през сезона и например Испания да бъде без Пау Гасол или Рики Рубио, Франция без своите 10 играчи от НБА, а Сърбия без 14 свои състезатели.

ФИФА управлява футбола, но в баскетбола не е същото. ФИБА не управлява баскетбола. НБА го прави.

Новата Евролига? Това е нов, иновативен, свеж проект. Ще има четири основни отправни точки - качество, стабилност, централизация и нуждата да се даде достатъчно стойност на акционерите. Според бизнес плана в следващите десет години трябва да се генерират между 800 млн. и 1 милиард евро."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Евролига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи