ФИБА разкри предложенията си към Евролигата


ФИБА разкри предложенията си към Евролигата
06-05-2016 09:47

 

Баскетболната война между ФИБА и Евролигата се развива всеки ден, като е ясно, че двете страни се опитват да намерят някакъв начин да работят заедно. Те имаха среща във вторник, след която шефът на Евролигата - Жорди Бертомеу, обяви, че ще отнесе въпроса до съда. ФИБА обаче все още е отворена за диалог и дори е пратила писмо до организацията със следните искания:


- Евролигата ще организира най-силният турнир в Европа. 11 отбора могат да запазят своят А-лиценз, а в случай на турнир с 16 отбора, то победителят в Шампионската лига ще има гарантирано място. Тимове от лигата пък ще получават повече места в случай на разширение на Евролигата (4 места в случай на 24 отбора).


- Шампионската лига ще бъде организиран като втори турнир в Европа. В него класирането в домашните първенства ще бъде основният принцип за участие. Целта на Шампионската лига ще бъде да е турнир на високо ниво и добър продукт за отборите, които не са сред тези 11 с лиценз А или не са се класирали за Евролигата със своите резултати.


- ФИБА Европа ще организира турнирът ФИБА Европа Къп като трета най-силна надпревара.


- да бъде създаден общ календар, който да уважава календарите и на местните първенства и тези на националните отбори. ФИБА/ФИБА Европа са готови да дискутират леки промени, за да няма проблеми за мачовете на националните отбори през ноември и февруари.


- Всички клубове участващи в турнирите трябва да освобождават своите играчи за националните отбори в определената рамка.


- ФИБА/ФИБА Европа ще подсигурят необходимите застраховки за националните състезатели.


- ФИБА е променила правилата си, според които да има финансово обезпечение за отборите, които освобождават своите национални състезатели.


- Евролигата ще трябва да дава определена сума всяка година, за развитието на втория и третия турнир.


- ФИБА е готова да приеме бизнес модела на Евролигата и нейната обвързаност с компанията IMG, което за момента е за турнир с 16 отбора през следващия сезон и евентуално нарастване до 24.


- ФИБА изразява пълното си несъгласие с предложението на Евролигата за "около 40 професионални отбора", които трябва да "останат с тях", тъй като това показва фундаментална разлика в начина на подход съм това сътрудничество и това изглежда като явен опит Еврокъп да бъде преименуван на "Евролига дивизия Б" или нещо подобно.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи