Валентин Златев: Притеснява ме бъдещето, което предстои на българския баскетбол


Валентин Златев: Притеснява ме бъдещето, което предстои на българския баскетбол
(сн. lap.bg)
23-05-2016 14:07

Лукойл Академик стана шампион на България за 13 път в последните 15 поредни финала, които игра. Тимът на Тони Дечев надигра Балкан като гости с 86-81 и спечели серията с 3-1 победи. 

 

Ето какво каза пред медиите след финала президентът на клуба Валентин Златев:

 

„Получи се един добър финал на националното първенство. Нашият отбор игра достойно със самочувствие и Балкан също игра много добре. Това, което малко ме притеснява, е бъдещето, което предстои на българския баскетбол. Това обсъждахме с президента на БФБ Георги Глушков. Очевидно е, че в най-скоро време трябва да организираме среща, в която да ангажираме представителите на държава, общество , медиите и да започнем един сериозен разговор за бъдещето на българския баскетбол и волейбол.

 

-Много големи баскетболни градове тази година са почти без отбори. Защо се получава така?

-Балкан е стара школа и Ботевград има традиции. Варна също. Не може тези баскетболни центрове да остават без отбори. Очевидно, че нещо е сбъркано и трябва да се промени.

 

-Да не би доминацията на Лукойл да обезсмисля старанието на повечето отбори?

-Нормалната логика е всеки да се стреми да бъде като по-добрият. При нас в България понякога това е изопачено. Има и една друга логика - да подкрепим първия, за да сме всички равни. При всички положения въпросът не е някой да откаже да финансира, а напротив, да направим спортът достатъчно атрактивен за публиката, но и достатъчно интересен за спонсори и рекламодатели и да върнем хората в зала. Въпросът е комплексен и трябва да започнем от самото начало. Трябва да започнем да мислим за дечицата и как те да се върнат в залите.

 

Ние имаме 460 деца, защото най-малкият картотекиран е на 17 години - Александър Илиев, който игра и дори вкара кош на финалите. Трябва да започнем да мислим от там, кой готви професионалните баскетболисти, кой готви националния отбор, кой какво финансира и цялата тази организация. Може да построим много зали, но като няма кой да играе в тях, става съмнителен ефектът. Наскоро гледах статистика, в в 57% от времето зала „Арена Армеец“ е заета с търговски мероприятия. Къде е спортна зала тогава? Прекрасно е, че е построена, но тя трябва да бъде повече за спорт, защото е спортна зала в крайна сметка.

 

Ние сме 13 пъти шампион на България, няма къде да играем и плащаме непрекъснато глоби. Разбира се, г-н Глушков на мен ми се сърди малко, но на нас ни беше забранено да играем в залата в Правец, защото нямахме нужния капацитет от 1200 места. Ок, ако това е проблемът на българския баскетбол, ние ги сложихме и какво от това. Плевен също е с 900 седалки и какво трябваше да ги дисквалифицират ли? Идеята ми е да избегнем дребнотемието, а да погледнем в лице реалните проблеми на спорта. Не е по-различна ситуацията и във волейбола.

 

Тази година Рилски спортист спечели Купата и собственикът на отбора Петър Георгиев заслужава огромни адмирации за парите,които влага и това, което той иска да направи. Въпросът е как да направим така, че тези отбори да бъдат основата, локомотивът, който да развива българския баскетбол. Без държавата и ангажиментът на федерацията това няма как да се случи.

 

-До колко може да помогнете на баскетбола? Хората в него казват, че вие може да помогнете много повече.

-Винаги ми е приятно, когато имам възможност да бъда в залата и не само като зрители. Предимно събота и неделя обичат и да поиграя някога. Що се касае до помощта ми да участват в дискусията безспорно ще направя, всичко, което мога. Готов съм да поема такъв ангажименти. Разбира се, една птичка пролет не прави и тук трябва подкрепа на федерацията и другите клубове. Наистина проблемът е много сериозен. Дори да успеем да съберем първенството, това ще остане за догодина.

 

-Защо не направите общ проект с Балкан. Вие имате добро финансиране, опит в Европа, те имат страхотна зала и публика?

-Не крия своята симпатия към Балкан. Това е клубът, в който съм започнал да играя баскетбол  и клуб, който е печелил национални титли и оставил място в историята на българския баскетбол. Както виждате, бяхме заедно на трибуните с с кмета на Община Ботевград г-н Гавалюгов. Ние имаме прекрасен диалог, помагаме си, каквото можем, когато играхме международните си мачове. За идеята да обединим двата клуба, ще останем с един отбор по-малко в първенството, а кой печели от това нещо. Напротив аз мисля, че трябва да разсъждаваме в обратна посока – да сложим таван на бюджетите и да ограничим чуждите играчи в първенството, за да може да има някаква конкуренция, при която да има едно първенство, в което да върнем хората в залите и спонсорите в баскетбола.

 

-Ограничаване на бюджетите не означава ли по-лимитиран Лукойл Академик?

-Казвам това със самочувствие. Ние и без чуждите играчи сме достатъчно силни. Гордея се с детско-юношеската школа, която имаме. Растат прекрасни деца, но съм сигурен, че такива деца има и в Пловдив, Варна, Бургас. Трябва да им се даде шанс. Въпросът е кой да се занимава и по какъв начин.

 

-Говори се, че ще имате по-силен волейболен отбор. Вярно ли е?

-Винаги играем, за да сме по-силни догодина. Ще се опитаме да укрепим нашия волейболен отбор, но не искам да бъде за сметка на другите. Спорно е дали е добре да сме шампиони 13 години или е по-добре да го няма така силен или да играе в друго първенство и да се включва за плейофите. Въпрос на формула и ако аз я имах готова, щях да я съобщя още днес. Не съм убеден, че мога да дам правилния отговор сега и веднага.

 

-Къде ще участват в евротурнирите догодина, ако имате възможност да избирате?

-Най-добре да изчакаме, за да видим как ще завърши спора между Евролига и ФИБА, но аз мисля, че винаги и най-лошият мир  е по-добър от най-добрата война. Надявам се да постигнат някакво разбирателство. Когато има яснота, ще решим къде и как да играем.

 

-Вариант ли е ВТБ лигата?

ВТБ лигата е вариант. Имаме контакти с тях, много силни отбори участват, но проблемът е географското разстояние. Пътуването няколко часа самолет ще ни изтощава. Едва ли е вариант за нас.

 

-Мечтаете ли за една пълна „Арена Армеец“. Видяхме, че тя може да се напълни при добри успехи?

-Абсолютно убеден съм, че може да напълним Арена Армеец. Хората са толкова обременени с проблеми, че всяко едно нещо им връща самочувствието. Видяхте при какъв обилен дъжд колко хора отидоха да уважат юбилея на Стоичков. Там беше не само агитката на ЦСКА, но всички хора, които обича футбола и Христо. Така че при една добра игра от наша страна безспорно аз съм убеден, че хората трябва да се върнат в залата.

 

-Същата страст ли имате към баскетбола от това, когато пълнехте зала „Универсиада“

-Баскетболът се е променил и ние също, но не може, когато човек е отдаден да загуби интерес.

 

-Ще остане ли Тони Дечев начело на тима?

-Неговото бъдеще дори не подлежи на въпрос при спечелени две титли. Такъв рязък ход и аз не мога да си го позволя.“ , завърши Валентин Златев пред медиите след финалния мач.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Валентин Златев, НБЛ - мъже, Лукойл Академик
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи