Обсъждат намаляване броя на чужденците и таван на бюджетите в българското първенство


Обсъждат намаляване броя на чужденците и таван на бюджетите в българското първенство
24-05-2016 10:02 | botevgrad.com

Обмислят нови изменения през следващия сезон

 

Клубовете от Националната баскетболна лига ще внесат предложение до Българската федерация по баскетбол за намаляване броя на чужденците в първенството от следващата година, както и да се направи споразумение за лимит на бюджетите.

 

Това сподели пред Канал "Ботевград" след финала кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов. Той призна още, че вече са провели предварителни разговори на тази тема с ръководството на Лукойл Академик, който вероятно ще инциира предложението пред БФБ. Подобно нещо спомена пред медиите и президентът на Лукойл Академик Валентин ЗЛатев след финала. Повече за това може да прочетете ТУК. 

 

Иван Гвалюгов сподели още, че Балкан отново ще разполага със силен отбор и през следващия сезон. Ето какво още каза той:


„Мисля, че има нужда да се променят нещата в българския баскетбола с оглед на това да може развиваме нашите играчи. Клубовете да не се обезкървавяват финансово в стремежа си да гонят големия бюджет на Лукойл Академик и съответно да правят конкурентни отбори. Вижда се, че трудно се отдава на някой да ги победи. Един мач - да, но цялата серия трудно. Преди две години Левски успя, защото имаше дори по-висок бюджет от тях. 
За мен това са едни безмислено похарчени пари. Вижда се, че нивото на националния отбор е доста ниско и смятам, че е редно да се лимитира броя на чужденците. Аз лично ще предложа на ръководството на Балкан да предложи това да стане до двама. Не знам какво е мнението на другите отбори.

 

От години наред парите в клубовете нараснаха неимоверно много покрай възстановяването на Академик, който получи един много сериозен спонсор и малко или много всички се опитваме да гоним тяхното ниво, а това става чрез по-големи бюджети и чрез по-качествени чужденци. Смятам, че трябва да има и някакъв таван на бюджетите на клубовете и спестените средства, ако може така или иначе, да бъдат инвестирани в развитието на школата и подобряване на материално-техническата база на клубовете, която определено има накъде да се развива.   

 

Време е да обърнем повече внимание на развитието на българските играчи като цяло и да влагаме повече средства в школите, които да произвеждат български играчи.", завърши още Гавалюгов

 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Лукойл Академик, Иван Гавалюгов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи