Свърши


Свърши
26-05-2016 17:59

Преди няколко дни приключи поредното баскетболно първенство на България при мъжете. Шампионът не бе изненада за никой, а не бе изненада и, че серията приключи с резултат 3-0. Съвсем спокойно можем да кажем, че приключи най-слабото мъжко първенство на България, ако не в историята, то в последните години.


Причините за това са комплексни, но може би най-основните са две - по-ниски бюджети за клубовете и съответно по-слаби чужденци в съставите и най-вече липсата на достатъчно качествени български играчи. Именно второто е огромният проблем на баскетбола ни, тъй като от година на година добрите състезатели родени в страната ни намаляват. Поради това няма как да си кривим душата и да не кажем, че нивото на първенството бе слабо и това трудно може да бъде оспорено.


За съжаление, ако редовният сезон бе интересен на моменти, то в плейофите не бе напълно така. Като изключим серията Берое - Спартак Плевен на четвъртфиналите и два от трите финала между Лукойл Академик и Балкан, то друго няма да запомним. Едва ли и тези мачове ще помним дълго, тъй като по същото време само преди 12 месеца нещата стояха по различен начин. Тогава бяхме гледали общо девет двубоя в полуфиналите, а във финала пък същите тези два тима се бяха вкопчили в люта битка.


Естествено Лукойл Академик е заслужен шампион и няма две мнения за това. Просто тимът разполага с най-висок бюджет, събрал е много класни за нашето ниво играчи, а радващото е, че и някои от най-добрите ни млади състезатели получиха шанс за изява. Доказателство за това е представянето на Павлин Иванов във финалната серия и на Крис Минков в третия мач. Сега естествено при шампионите ще се надяват да надградят над това представяне, да случат на малко по-добри чужденци и догодина да мечтаят за повече, но в Европа. Да, и в България ще мечтаят за дубъл, който им убягва трети сезон, но първата цел пред отбора ще е силно представяне в евротурнирите.


След третия финален мач кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов започна една тема, която със сигурност ще е интересна в следващите седмици - тази за бройката на чужденците. Това със сигурност ще породи много дискусии, различни мнения и теории. Истината обаче е една - проблемът идва отдолу и за това трябва да се замислят клубовете, а не колко чужденци имат.


Общо взето може да си пожелаем идващото лято да донесе по-продуктивни идеи и мисли за ръководителите на клубовете ни. Важното е, че с всяка изминала година първенството ни става по-слабо и по-слабо, а поне на този етап няма изгледи нещо да се промени през сезон 2016/2017. Дано догодина има още по-интересни мачове, а не на хората да им е писнало от родния баскетбол и просто да чакат шампионата да свърши. Защото сега бе точно така.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи