Михаил Михайлов: Задължително трябва да се намали броят на чужденците


Михаил Михайлов: Задължително трябва да се намали броят на чужденците
27-05-2016 18:02

BGbasket.com започна анкета сред треньорите и президенти на отборите в Националната баскетболна лига относно това трябва ли да се намали броя на чужденците, нужно ли е да има правило за използване на млад играч до определена възраст и какво според тях трябва се промени в НБЛ, за да се развиват лигата и българският баскетбол. От страна на Балкан потърсихме председателя на УС на клуба Михаил Михайлов.

 

Ето какво е неговото виждане:

 

- Трябва ли да бъде намалена бройката на чужденци и ако да до колко и защо?

- Смятам,че задължително трябва да се намали броят на чужденците, но е въпрос на договорка с колко точно. Сигурно всеки ще каже нещо различно. Аз смятам например, че това трябва да стане постепенно - тази година да бъде трима, после двама и така поетапно, защото, ако трябва да стане изведнъж, не знам какво ще стане нивото на нашата лига. Не знам дали има толкова много български играчи, които да запълнят бройката.

 

Трябва да се намали бройката, защото някои от младите играчи трябва също да получат шанс. Същевременно точно тук трябва да се отчете фактът дали изобщо има толкова българи, които да получат шанс.  

 

- Трябва ли да има правило за използване на млад играч до определена възраст?

- Не съм много привърженик на изкуствено налаганите неща. По-скоро младият играч трябва да се потруди и да получава някакъв шанс, но на база вижданията на треньора, а не да му се гарантират някакви минути. Мисля, че това не е от най-правилните неща.

 

- Какво според вас трябва да се промени в НБЛ?

- На първо място мисля, че би трябвало да се приеме правило, когато един отбор има предимство в редовния сезон спрямо друг, в плейофите започне с 1-0. Смятам, че по този начин всички мачове в редовния сезон ще добият повече смисъл.

Другото, което смятам, че трябва да се промени е съдийството в България. У нас има доста добри съдии, но има външни влияния върху тях и не им се позволява да свирят. Затова понякога свирят пълни глупости в някои мачове. Тук не говоря само за Балкан. Самите те изпадат в ситуации, в които не могат да си свършат работата спокойно. Явно трябва да се променят нещата от ръководството на съдиите. Те не свирят добре по една или друга причина, а могат.

 

Не знам до каква степен могат да се променят нещата баскетболно. Ясно е, че трябва да се променят, въпросът е, че трябва да се седне и да се разговаря. Когато се водят разговори и се чуят повече мнения, трябва да се стигне до това, което е най-добро.

Ако питате Лукойл Академик, те ще искат повече чужденци, защото ще играят в Европа. Ние казваме двама или трима трябва да е някакъв таван, но е различно за всеки. Моето мнение е да бъде позволено да картотекираш четирима или трима, но на терена само двама. Трябва да вървим в тази посока, но не може да се случи рязко и изведнъж, защото просто не се знае какво ще стане. Нивото на финалите за юноши преди седмица също го доказа. Не знам колко момчета от там могат да влязат в мъжките отбори. Не трябва да се заблуждаваме и да се лъжем. Може да развиваш такива играчи, но те не могат да имат роля в отбора, а развитието иска време.

 

Тук идва другият проблем при треньорите в мъжките отбори, защото те само казват кой какво може или не, а не правят нищо по въпроса да го научат. Винаги се казва, че треньорите в школите са виновни, но когато стигнат в мъже, трябва да му подадеш ръка и да го развиваш. Трябва да се даде шанс на младите играчи, а основните нещо, което треньори там винаги казват е, кой колко не може и как не е научен.  

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Михаил Михайлов, Анкета - чужденци
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи