Асен Николов: Трябва да накараме хората да идват в залите, а не да ограничаваме бюджетите и чужденците


Асен Николов: Трябва да накараме хората да идват в залите, а не да ограничаваме бюджетите и чужденците
28-05-2016 14:00

BGbasket.com започна анкета сред треньорите и президенти на отборите в Националната баскетболна лига относно това трябва ли да се намали броя на чужденците, нужно ли е да има правило за използване на млад играч до определена възраст и какво според тях трябва се промени в НБЛ, за да се развиват лигата и българският баскетбол. От страна на Академик Бултекс 99 потърсихме Асен Николов, който освен с треньорската, се занимава и с част от организационната дейност. Ето какво каза той по темата:


"Нашето мнение категорично е, че бройката на чужденците не трябва да бъде намалявана. Чужденците в момента, поне при нас, са по-евтини от нормалните български играчи, с които съм преговарял преди и по време на сезона. Те са ми искали по-високи заплати, отколкото тези чужденци, които бяха при нас. Според мен ако се намали бройката им е нормално тогава българските играчи да са по-котирани и отборите с по-големи бюджети да привлекат добрите българи, а тогава пък разликата между силните и слабите отбори ще стане още по-голяма.


Не смятам, че трябва да има правило да има постоянно млад играч до определена възраст на терена. Няма нужда да се налагат изкуствено някои такива играчи при положение, че има правило да могат да играят с двойни лицензи и да така да трупат опит в А група. Мое мнение е, че от страна на БФБ трябва да се помисли за първенството на А група, защото там има отбори, от които поне 70% не водят тренировъчен процес. Като изключим ИУ Варна и Академик Благоевград, както и Левски, който използва голяма част от първия състав, другите се събират ден преди мачовете и след това играят. Тук имам предвид първите отбори в класирането. По-скоро усилията на БФБ трябва да се насочат на там. Ако се вдигне малко нивото на първенството, то доста от младите играчи ще могат да получат много игрово време там. Всеки отбор в НБЛ има няколко човека, което не са на това ниво, но това е защото трябва да попълваме съставите с българи. Българските играчи на добро ниво отиват в чужбина и всички виждаме за какво става въпрос.


Генерално по някакъв начин трябва да променим мениджмънта на лигата. Трябва да накараме хората да идват в залата. Това няма да стане с ограничения на чужденци и таван на бюджетите, а по-скоро всеки един клуб трябва да отделя някакви средства, с които да привлича хора в залата - дали отборът ще посещават всяка седмица някое училище или друго. Не се сещам друг отбор освен Берое да има талисман например. Нека се запитаме какво правим ние в тази насока. Харчим ли някакви баснословни суми за заплати за играчи, а в същото време не можем да направим едни 1000 сувенира от 2 лева, които да се подаряват на публиката. Вероятно във всеки град има десетки танцови състави, които без пари ще дойдат да се представят, тъй като търсят къде да се изявяват и да си направят реклама. Ние с какво забавляваме публиката? Според мен нещата трябва да се насочат натам.

Много важно условие е и залите да са топли. Този сезон имаше доста мачове в студени зали и в същото време питаме защо хората не идват. Ние тичаме и ни е студено, а хората трябва да седят на едно място."



 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Академик Бултекс 99, Асен Николов, Анкета - чужденци
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи