Иван Чолаков: Проблемът на баскетбола е, че няма производство


Иван Чолаков: Проблемът на баскетбола е, че няма производство
28-05-2016 19:04

BGbasket.com започна анкета сред треньорите и президенти на отборите в Националната баскетболна лига относно това трябва ли да се намали броя на чужденците, нужно ли е да има правило за използване на млад играч до определена възраст и какво според тях трябва се промени в НБЛ, за да се развиват лигата и българският баскетбол. От страна на Ямбол потърсихме за коментар бившият треньор на тима и член на УС Иван Чолаков


"На нас не ни пречат чужденците, напротив. Човек ако е мислещ треньор трябва да вземе качествени играчи, за да представи пиесата баскетбол по най-добрия начин и за целта ще му трябват най-добрите възможни, без значение дали чужденци или българи. Бройката чужденци не пречи.


Не трябва да налагаме играчи изкуствено. Добрите играчи се налагат сами и ще дам пример за това. Започнах да пускам Димитър Ангелов още на 17 години в мъжкия отбор, а на 20-21 години вече носеше отбора на Ямбол. Всеки клуб си прави стратегията и може да си налага играчи, ако види, че в някого има талант. Това не е проблем.


Не виждам какво може да се пипа в НБЛ като система или организация. Четох и за таван на пари. Не там ни е болката на баскетбола. Нито системата на лигата, нито чужденците ще променят качеството. Четох и изказване на Росен Барчовски, който заявява, че на нас слабостта е в производството. Аз от 15 години казвам на Управителен съвет, че не произвеждаме качествени баскетболисти. Това се вижда и по класиранията на националните отбори на европейските първенства. Когато по-старите треньори водехме националните отбори, тогава бяхме седми, осми или девети в А дивизия. Сега сме някъде назад в Б дивизия и съответно след 30-то място в Европа. Това трябва да звъни в ушите на всички и те да видят, че производството ни е слабо. Оттам може да дойде всичко. Ако започнем да произвеждаме качествени баскетболисти, така ще се вдигне и нивото на баскетбола. А да чакаме това да стане със системи, схеми или брой чужденци няма как.


Що се отнася до парите пък - напротив. Ние трябва да се стремим да завишаваме бюджетите. Защо трябва да караме Лукойл Академик да има 500 000 лева бюджет или съответно друг отбор. Това трябва да е минимумът, за да участваш в лигата. Ще дам и пример с Русия, която си направи лига с 6 отбора, но сега са много повече. Не смятам, че това, което Иван Гавалюгов постави като тема може да вдигнат класата на баскетбола."

 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Ямбол, Иван Чолаков, Анкета - чужденци
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи