Клубовете искат връщане на първенството за 10-годишни


Клубовете искат връщане на първенството за 10-годишни
28-05-2016 16:26

На редакционната поща на BGbasket.com получихме отворено писмо от треньорите на отборите, участващи на републиканското първенство за момчета до 12 години в Ботевград.

 

Ето какво гласи то, публикуваме бе го без редакторска намеса:

 

 

От клубовете участващи на  финалите по баскетбол в Ботевград. 
                                                                     

ОТВОРЕНО  ПИСМО 



Г-н Глушков, 

Ние клубовете искаме активно да участваме и да предлагаме идеи и реформи, които смятаме,че биха били полезни за развитието на българския баскетбол. Ние всички тук присъстващи на финалите в Ботевград-ръководители,треньори,спонсори и родители ,от няколко дни дискутираме темата,че е време да се върне първенството за 10 годишните деца. Преди четири години се премахна това първенство и сега се вижда, че това беше една огромна грешка, която трябва да се поправи колкото се може по-бързо. Страхотно изоставаме в работата с децата, защото започват да тренират късно или пък губят мотивация, тъй като, ако започне да тренира на 7 годишна възраст, то до 12 г ходи на два фестивала, които са отбий номер и това е. Децата искат да играят и да се състезават, друг е проблема, че родителите със своите болни амбиции понякога опорочават нещата край терена и се стига до псувни и обиди.Това няма как да го изкореним,но може да работим да го намалим. Това е нещо, което зависи и от манталитета на хората. Но да намерим правилната формула и да направим първенство за 10г. С такова отношение към децата каквото има в момента няма никакъв шанс да разширим пирамидата в основата и да накараме повече деца да се занимават с баскетбол. 

 

Второто нещо, а може би е първото, на което обръщаме внимание е как и по какъв начин да се подобри квалификацията на треньорите работещи с 8,10,12 г.Там се полагат основите  на бъдещите състезатели и ако там куцаме, то нагоре винаги ще изоставаме и няма как да компенсираме.Затова желанието ни е да се правят специализирани семинари за работа с деца 8,10,12г. Смятаме ,че има кадърни треньори, работещи  с тези възрасти ,които биха предали своя опит на останалите си колеги. Да се направят анкети с треньорите ,какви трудности изпитват в работата с тези възрасти и да се правят семинари на тези теми. 


Молим Ви , нека спрем да чакаме нещо да се случи и да започнем да го правим самите ние. Ако чакаме е ясно ,че няма кой да дойде и да ни подреди баскетбола. Нека БФБ направи нужните промени,нужните правила и да тръгнем в някаква посока.В противен случай загиваме като спорт.Клубовете казват федерацията е виновна,че нищо не се прави! От другата страна федерацията казва ,че пък клубовете нищо не правят и се въртим в един омагьосан кръг от години,а баскетболът ни затъва ли ,затъва... 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: БФБ, Отворено писмо
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи