Росен Барчовски: Не знам дали приключвам официално треньорската си кариера


Росен Барчовски: Не знам дали приключвам официално треньорската си кариера
22-06-2016 14:07

Както BGbasket.com съобщи по-рано дългогодишният наставник на Рилски спортист Росен Барчовски ще поеме функцията на спортен директор в клуба от новия сезон, а неговото място ще заеме помощникът му Людмил ХаджисотировВ последните четири години начело на тима двамата постигнаха доста успехи, като безспорно най-големият бе преди няколко месеца със спечелването на Купата на България. Преди това с тях начело клубът стигна и финал в Балканската лига, взе едно трето място в турнира, две трети в първенството на България и три трети за Купата на страната

 

Свързахме се с г-н Барчовски, за да ни разкаже малко повече за промените в клуба и дали това е краят на треньорската му кариера, а ето какво каза той пред нашата медия:

 

- Г-н Барчовски, разбрахме, че  от следващия сезон Вие ще поемете функцията на спортен директор в Рилски спортист. Как стигнахте до тези радикални промени?

- Това не е спонтанна реакция, още от миналата година сме обсъждали  тази идея с президента на клуба Петър Георгиев. Неговото желание е да има човек отгоре, който да отговаря за цялата спортна дейност в клуба, тъй като той се разрасна много. Ние имаме цялата мъжка и женска част с отбори от 8-18 годишна възраст. Страшно много са децата, отборите, треньорите. Оставихме тази идея за тази година, когато свърши сезона, след което на спокойствие обсъдихме нещата.

 

-Приключихте ли официално треньорската си кариера?

-Дали приключвам официално, не знам. За сега ще работя всеотдайно така, както винаги съм работил, каквото и да е. Не мога да кажа нищо за бъдещето. Все пак не се чувствам стар. Може всичко да се случи. Няма да бъда треньор на конкретен отбор, но ще се занимавам с треньорска работа с всички отбори. Мисля, че и там мога да бъда полезен.

 

-Какви точно ще бъдат ангажиментите Ви?

-Ще работя за цялата спортна дейност на школата от мъжкия отбор до подрастващи.

 

-Кой друг ще работи в треньорския щаб на мъжкия тим?

-Още нямаме пълна яснота. Ще има в най-скоро време, но в нашия клуб обявяваме нещо само тогава, когато стане абсолютен факт иначе другото са само приказки.

 

- От позицията на спортен директор какво бихте искали да се промени в клуба?

- Организацията в мъжкия отбор е почти перфектна за България, на много високо ниво е. Там почти няма какво да се прави. Много повече може да се направи в детската школа.  Имаме прекалено добри условия, треньори и деца, а резултатите са малко. Имаме предвид реално качествени състезатели, които да влизат в мъжкия тим, както и национални състезатели при подрастващите. Няма да стане само с подобряване качеството  работа на треньорите и  методика, но и със селекцията. Самоков не е голям град, а баскетболът е спорт на високи хора. За това ще настоявам за привличането на състезатели при подрастващи отвън, тъй като това е основен проблем. Имаме успехи особено при най-малките, след което цялата селекция ни е доста ниска. Трябва да работим за това Самоков да стане детско-юношеска школа за пример. Пак казвам, че имаме много добри условия. Почти няма град, в който да има такива условия за баскетбол.

 

- Имате и много хубав баскетболен проект за деца през лятото. Как се развива той?

- Проектът работи много добре. Има страшно много деца, но като масовост аз не се притеснявам. Масовостта я има, тя е важна, но не е достатъчна. В крайна сметка целта не е само социална дейност, но трябва и да се произвежда.

 

- Във връзка с подобряване качеството на работа в клуба предвиждате ли привличане на нови треньори в школата?

- Със сигурност ще има поне две нови от следващия сезон при треньорите, защото не ни достигат.

 

- Може ли да кажете имената им?

- Все още не мога, защото трябва да представя структурата на проекта за одобрение пред президента и тогава ще стане ясно.

 

- Крайно ли е да си правите равносметка на треньорската Ви професия? Може ли да се върнете отново?

- Няма начин да си правя равносметка. Не съм тръгнал да си ходя. Който иска, може да види колко призови отличия съм постигнал тук в Самоков, преди това с националния отбор. Тези неща се виждат и най-малко аз трябва да ги кажа, но в никакъв случай не си правя такава равносметка.

 

- Давате път и отстъпване мястото си на Людмил Хаджисотиров. Какво искате да му пожелаете?

- Ние сме постоянно заедно в последните четири години. Преди това ми е бил състезател като малък, после в ЦСКА. Достатъчно близки сме и всичко, което е можел, той го е видял и съм му го казал. Няма да се случат кой знае какви нови неща.  В мъжкия отбор революционни промени няма да има. Разбира се, той ще си внесе неговата индивидуалност. Ще му помагам най-вече с грешките, които вече сме допускали като се започне от селекция, подготовка, тактика и.т.н, но аз мисля, че той е абсолютно готов.  

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Росен Барчовски, НБЛ - мъже, Рилски спортист, Людмил Хаджисотиров
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи