Людмил Хаджисотиров: Чувствам се готов за предизвикателството


Людмил Хаджисотиров: Чувствам се готов за предизвикателството
(сн. БФБ)
22-06-2016 17:45

Днес президентът на Рилски спортист - инж. Петър Георгиев, потвърди нещо, което се говореше от известно време. То е, че новият старши треньор на отбора ще е Людмил Хаджисотиров, а досегашният Росен Барчовски ще стане Спортен директор. BGbasket.com се свърза с Хаджисотиров, който даде първото си интервю като наставник на мъжки отбор изобщо в кариерата си:


- Как се стигна до тази промяна и как приемаш новото предизвикателство?

- Принципно от доста време бяхме говорили на тази тема и аз се чувствам готов за тази стъпка и това ново предизвикателство. Готов съм да дам най-доброто от себе си.


- Лесно ли се съгласи да поемеш отбора?

- Съгласих се лесно, защото вече имам седем години стаж като помощник треньор. Преди това бях доста години активен състезател и в България, и в САЩ и в Швейцария. Смятам, че натрупах доста опит плюс квалификация с курса на ФИБА Европа, с националните отбори, с изкарания курс в САЩ. Нормално е, когато си помощник треньор да имаш за цел да се развиваш и в правилния момент да станеш старши. И когато получих това предложение не съм мислил много, защото се чувствам готов и максимално мотивиран. Искам да благодаря на ръководството на клуба в лицето на Петър Георгиев и Борислав Чилингиров за доверието, което ми гласуват и за шанса, който получавам.

 

- Какъв състав ще искаш да изградиш?

- Все още не сме говорили конкретно за цели. Аз обаче съм много амбициозен и ще искам най-доброто, което може да направим като представяне и като развитие на отбора и състезателите в него.


- Значи ли това, че ще търсите повече млади играчи? Пример може да бъде даден с Върнън Тейлър, който изкара две години, в които определено показа развитие...

- Клубът вече си изгради репутация на сериозна организация, която развива играчите, които идват тук и е много добър трамплин за тях за по-добра кариера на още по-високо ниво. В този аспект аз ще търся играчи, които да бъдат максимално най-добри за нашите възможности. Да, ако има шанс за млади играчи, които да са перспективни и да могат да се развиват тук с моя помощник, естествено, че ще се възползваме.

 

- Нещо повече за щаба, с който ще работиш?

- Мой помощник ще бъде Галин Стоянов- Патрика. Радвам се, че ще имаме възможност да работим с него и, че той ще се върне от Франция. Той е добър млад специалист с високо IQ. Познаваме се от много години и сме работили заедно в националния отбор при Георги Димитров. Смятам, че ще се сработим много добре и двамата ще можем да свършим работата в клуба по възможно най-добрия начин.


- Имаш ли вече набелязани имена за състава?

- Тепърва ще работим по селекцията. Имам идея за структурата й. Това, което смятам да направя, е да вкарам моите виждания за философията на играта като концепция. Смятам, че до момента сме вършили добра работа в мъжкия отбор, но искам да си вкарам моите идеи като старши треньор, някои нововъведения в работата и играта по начин, по който аз ги виждам. Имах възможност да натрупам опит в школата на ФИБА Европа и да се уча от много добри специалисти като Пабло Ласо, Светислав Пешич. В САЩ имах възможност да работя с много силни треньори с богата история и съм си оформил мои виждания, която смятам да вкарам като старши треньор. Последните четири години натрупах доста опит и научих много неща и от Росен Барчовски, за което искам да му благодаря, включително и за шанса, който ми даде през 2012-а година. Смятам, че свършихме много добра работа като екип. Оттук нататък се надявам с Галин Стоянов да свършим възможно най-доброто и да надградим над това, което до момента сме постигнали като клуб и като организация.


- Ще участвате ли в евротурнирите?

- Да, говорили сме с президента. Със сигурност имаме амбиция да играем в Европа. Най-вероятно това ще бъде в турнира ФИБА Еврокъп и смятам, че това е логичното развитие за нашия клуб и за нашата организация. Натрупахме опит през последните години и ще се опитаме да се представим по възможно най-добър начин.


- Какво искаш да кажеш на Росен Барчовски, с когото ще продължите да работите в един клуб и ще се допитваш ли до него за съвети?

- Както вече казах, научих доста от него, от опита му. Говорили сме и когато имам нужда от съвет, винаги мога да се обърна към него. Смятам, че той ще бъде ценен в клуба и ще може да помогне доста, особено с развитието на детско-юношеската школа, където имаме доста неща за подобрение и много по-голям потенциал.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Рилски спортист, Людмил Хаджисотиров
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи