Вятърът на промяната


Вятърът на промяната
(сн. lap.bg)
23-06-2016 18:57

 

Именно такъв задуха от известно време в Самоков и по-конкретно в Рилски спортист. От вчера официално, но знаещо се отдавна, мъжкият отбор има нов старши треньор в лицето на Людмил Хаджисотиров, а досегашният такъв Росен Барчовски ще поеме функциите на Спортен директор.


По принцип откакто Рилски спортист отново се появи в елита на баскетболна България, в клуба рядко се правят промени. А когато те са се правили, винаги са водили до добри резултати. Може да се започне още реално с появяването на клуба в първата група, когато бяха взети куп юноши от БУБА баскетбол навремето, с което на практика Рилецо отново заигра при най-добрите. Президентът Петър Георгиев е проявявал търпение към своите треньори и им е давал шанс за работа. Първата истинска промяна в Рилски бе през 2008-а година, когато бе увеличен бюджета и бе доведен Александър Тодоров. Резултат веднага имаше, а след като той се изчерпа за клуба на негово място дойде Росен Барчовски. Достатъчно коментирахме и за неговите постижения начело на отбора, а естествено надеждите на ръководството са историята да се повтори. Тоест, смяната да продължи възхода на клуба и да доведе до още по-добри резултати.


Със сигурност промотирането на Люмил Хаджисотиров като старши треньор ще доведе до някаква промяна. Няма как да е и иначе, тъй като всеки треньор си има свои собствени виждания, въпреки че преди това той работеше в екип с Барчовски. Шансът, който се открива пред Удо е огромен и само от него зависи дали той ще го сграбчи. До момента той не е бил старши на клубен отбор при мъжете и затова няма как да преценим и да дадем оценка за работата му. Сигурно е обаче, че той е видял много, достатъчно начетен е и знае доста за баскетбола, като остава просто да видим как това ще намери приложение в идеите му. Сигурно е и, че той заедно с бъдещия му помощник Галин Стоянов ще работят много и ще дадат всичко от себе си да оправдаят доверието, което им се възлага.


В България не сме свикнали на подобни промени още повече, когато един клуб върви, а в последния сезон е постигнал и исторически трофей. Президентът Георгиев обаче без съмнение е преценил добре нещата, премислил е достатъчно ситуацията и е решил да действа. Естествено той, а и всички в Самоков, ще се надяват този ход да е също толкова успешен, колкото беше и назначението на Барчовски преди малко повече от пет години. А ако Рилецо продължи да расте нагоре, то това само може да радва баскетболните фенове в България.


Барчовски пък спокойно може да гледа с гордо вдигната глава на престоя си в Рилски спортист като старши треньор. Да, имаше и трудни и неприятни моменти с неочаквани загуби, но като цяло клубът постигаше нелоши резултати с кулминацията в Ботевград преди няколко месеца. Сега пред него стои една може би една още по-трудна задача - да се започне проект за развитие на школата на клуба. Именно такова нещо би оставило още по-сериозна следа, а не би било лошо Рилски спортист да се превърне в център, който събира най-доброто поне от Югозападна България и се опитва да го развива и да му дава шанс. Условията там са налице, въпросът е има ли възможности и воля да се направи.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи