Прецизен контрол


Прецизен контрол
28-06-2016 22:01

Тази роботизирана ръка е създадена от екип специалисти, под ръководството на Же Ху от Йейлския университет и Емануел Тодоров от Вашингтонския университет. По способности е много близо до истинска човешка ръка и може да хваща и по-дребни предмети. Но сега учените искат да стигнат по-далеч и да й сложат истински сухожилия и кожа.

 

За да направи ръката, екипът принтира на 3D принтер точни копия на отделните кости на човешка ръка. Съединява ги с помощта на полиетиленово влакно, наречено Spectra, което е едновременно здраво и гъвкаво. За да получи ръката реалистични очертания, са наложени изрязани с лазер гумени листове, но учените се надяват да я използват като рамка, по която да отгледат истинска човешка тъкан.

 

Ако заработи, първото и най-очевидно приложение на устройството ще е като протеза за хора, изгубили ръка. Но възможността за управление посредством сензорна ръкавица предполага и друго предназначение - инструмент за всеки, който трябва да извършва деликатни манипулации във враждебна среда, като например астронавти или работници в атомни електроцентрали.

 

Прочетете цялата статия и вижте още новини от света на технологиите на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ  - списанието за интересната наука!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи