Поне 36 убити и 147 ранени след 3 взрива на летище "Ататюрк" в Истанбул


Поне 36 убити и 147 ранени след 3 взрива на летище
(Reuters)
29-06-2016 07:54 | 24chasa.bg

Поне 36 души са убити на истанбулското летище "Ататюрк", а 147 са ранени след като са се взривили трима атентатори самоубийци, съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм на прес брифинг. Поне 50 са убитите според висш турски представител, цитиран от АП.

 

Три са били взривовете на летището, предаде Си Ен Ен.

 

13 от ранените са в много тежко състояние, съобщи Анадолската агенция.

 

Според Йълдъръм тримата атентатори са били тежко въоръжени с автомати Калашников. Те са пристигнали на летището с такси. Двама от тях са влезли в залата за пристигащи на международния терминал.

 

Няма данни за пострадали българи, съобщиха външният министър Даниел Митов и посланикът ни в Анкара Надежда Неински.

Международното летище на най-големия турски град е затворено след касапницата, извършена от камикадзетата.

Според министъра на правосъдието Бекир Боздаг единият нападател първо е стрелял с Калашников и после се е самовзривил.

Според анализатори зад взрива стои Ислямска държава, въпреки че още не е поела отговорност за атентата, съобщи Си Ен Ен.

Террористичната групировка "Ислямска държава" е поела отговорност за взривовете на летището, съобщи сайтът Breaking News. Преди единия взрив на летище "Ататюрк" очевидци са чули викове "Аллах Акбар".

 

Взривовете са станали на международния терминал на летището. Свидетел каза пред Си Ен Ен Тюрк, че се чули изстрели откъм паркинга пред летището. 

 

Според турски медии имало е и трета експлозия в Истанбул на станцията на метрото до летището. Това предаде тв каналът NTV.

 

Входовете и изходите към летището са блокирани, властите помолиха да бъде освободено движението от и към летището, за да не се пречи на линейките.

 

Според очевидци четирима въоръжени терористи са успели да избягат от летище "Ататюрк" след касапницата.

 

Шофьор на такси на име Фатих казва пред Си Ен Ен Тюрк: “Отивах от терминала за вътрешни полети към международните, когато внезапно се появи огнено кълбо и видях окървавени хора.”

 

Председателят на Червения полумесец Керем Кънък каза, че засега няма нужда гражданите да ходят в болниците да даряват кръв, но могат да направят това в мобилните кръводарителски центрове из града, пише Хюриет.

 

В мрежата се появи видео, показващо ликвидирането на един от терористите камикадзета на истанбулското летище. На кадрите се вижда как един от бягащите мъже пада на пода след като очевидно е прострелян с куршум. От ръцете му изпада оръжието и отхвърча на няколко метра.

 

Към лежащия терорист се приближава мъж в полицейска униформа, но почти веднага избягва. По всичко изглежда, че охранителят е видял, че престъпникът опитва да активира шахидски пояс. Това и го спасява – след няколко секунди прогърмява взрив. Не е ясно дали това е един от тримата камикадзета или техен авер, предава руският сайт Лайфнюз.

 

Телевизионният канал Си Ен Ен цитира свои източници от полицейските среди, според които двама души са били спрени на едно от местата с детектори за метални предмети. По време на проверката охраната е разбрала, че те са терористи и е открила стрелба, но те са се самовзривили. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи