Иван Лилов: Престоят в Реджо Емилия бе един от най-ценните в кариерата ми


Иван Лилов: Престоят в Реджо Емилия бе един от най-ценните в кариерата ми
30-06-2016 22:02

След точно два месеца мъжкият национален отбор на България ще участва в квалифкациите за Евробаскет 2017. Тимът ни, който ще бъде воден от Любомир Минчев, започва своята подготовка след две седмици, а ние се свързахме с един от най-опитните играчи в момента в българския състав - Иван Лилов. Този сезон той игра във втородивизионния италиански тим Киети, а с него поговорихме както за равносметката му за изминалия сезон, така и за очакванията с националния тим. 

 

Ето какво разказа той пред BGbasket.com:

 

- Вече сме в разгара на лятото, как преминава ежедневието ти след сезона и успя ли да си починеш?

- Успях да си почина. В момента прекарвам повече време със семейството ми и особено с дъщеря ми, защото след около 15 дни започвам лагер с националния отбор на България и няма да мога да отделям достатъчно време за нея след това. Поддържам форма с индивидуални тренировки. Ходих на няколко двудневни почивки в планината с моето семейство и така премина лятото ми до момента.

 

- Как поддържаш форма?

- Тренирам повече във фитнеса с мои познати фитнес инструктори. Искам малко да подобря физиката си, защото видях, че в Италия се играе много по-контактен и твърд баскетбол, отколкото тук, а моята цел е да израствам.

 

- Каква е равносметката ти за сезона в Италия. Как оценяваш представянето на твоя отбор и твоята игра?

- Честно казано отидох скептично настроен от вицешампиона на България Балкан във втора дивизия в Италия, но, когато отидох видях, че всичко е на много високо и професионално ниво. Останах много очарован от всичко като започнем от отбори, тренировки. Всичко бе с много по-голям интензитет от това, което съм тренирал тук. Това, което ми направи най-голямо впечатление, беше, че всяка зала, в която играехме, беше пълна, какъвто и капацитет да има. Имаше големи реклами преди всеки мач, много добре развит маркетинг. На всяка седалка в залата преди мач имаше оставена книжка с информация. Играх във втора дивизия, която е разделена на две групи по 16 отбора – общо 32 отбора, които са професионалисти и се играе баскетбол на много високо ниво, което много ме очарова въпреки първоначалните ми очаквания. Много съм доволен както от моето представяне и това на отбора, в който бях - Киети. Треньорите и ръководството също останаха доволни. В края на сезона отидох в друг отбор – Латина, от където ме искаха, за да им помогна за класиране в плейофите. Не успяхме, но видях какво е и в Западната конференция, защото преди това играех в Източната. Там видях как се тренира и при друг треньор.

 

- Изброи много неща, които липсват тук. Как може да върнем публиката в залите според теб?

- Като за начало добро представянето на националния отбор и развитие на маркетинга в клубовете.

 

- Как виждаш нивото в сравнение с България?

- Според мен нивото на италианската втора дивизия е по-високо от това в България. При нас има 4,5 равностойни отбора, докато там са 32 и всеки може да победи всеки. Ние победихме и Болоня, и Бреша, които играха финал за влизането в първа дивизия, а завършихме 13-и в нашата група.

 

- Как те приеха в отбора?

- Много добре. Отношението беше превъзходно. Напълно съм очарован от всичко, защото играчите и в Киети, и Латина, ръководствата се държаха много добре. Всички ме приеха сякаш съм част от тях и се познаваме от много време.

 

- Направи много силна подготовка с вицешампиона Реджо Емилия. Какъв беше шансът да останеш там и имаше ли въобще такава възможност?      

- Имаше възможност, но нещата се провалиха от мениджърска страна. Аз не съжалявам, защото натрупах много опит там. Запознах се с личности като Римантас Каукенас и Лавринович, с които все още поддържам контакт, а те са едни от най-добрите баскетболисти в Европа и за мен това е един от най-ценните опити в кариерата ми.

 

- Къде успя най-много да подобриш играта си?

- Не мога да кажа. Това ще преценят сега треньорите от националния отбор.

 

- Започвате подготовка след две седмици. Какви са очакванията ти с националния отбор? Тази година отборът е доста подмладен.

- Най-важното нещо за един такъв млад и неопитен отбор е колективът. Ако успеем да го изградим, имаме шансове да се докажем пред големите отбори като Словения.

 

- Какво смяташ за съперниците във вашата група?

- Доколкото ги познавам и Словения, и Украйна сглобяват доста сериозни отбори. Поне за сега всички играчи, които са на високо ниво при тях, приемат да играят. Косово също взеха много силен играч като Доулман, сега дали той ще играе, още не е сигурно, но това само по себе си говори, че и те са много амбицирани да се класират на Европейско първенство. За мен групата е доста тежка и тепърва ще разучваме отборите. Ще имаме доста време за това. Наистина се надявам да сплотим колектива и да успеем.

 

- Ти си от доста време в националния отбор, можеш ли да заемеш тази функция?

- Разбира се, може би в момента съм един от най-опитните в отбора, заедно с Чавдар Костов и Асен Великов. Според мен голямата тежест за сплотяването ще падне точно върху нас. Така си мисля, но ще видим всичко.

  

-Имаш ли вече яснота къде ще играеш през следващия сезон?

-За сега нямам, но съм спокоен за това. В доста добри отношения съм с агента ми и тепърва предстоят мачове с националния отбор. С него ще завършим към средата на септември, живот и здраве и мисля, че има още доста време.  

 

-Би ли се върнал отново да играеш в Италия?

-Разбира се! Желанието ми е да се върне там или в по-добър отбор, или в горната дивизия.  

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Иван Лилов, Киети
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи