′Фенове срещу насилието′ се потопиха в историята на Загреб и Дражен Петрович (видео + снимки)


′Фенове срещу насилието′ се потопиха в историята на Загреб и Дражен Петрович (видео + снимки)
Българската група по проект ′Фенове срещу насилието′ пред музея на хърватската легенда Дражен Петрович в Загреб
18-07-2016 14:02

Тодор Колев е най-новият блогър на BGbasket.com Той е възпитаник на Националната спортна академия със специалност "Спортен мениджмънт" и бивш юношески национал на България. В кариерата си Тодор е играл баскетбол за отборите на Сити Юнивърсити, Лукойл Академик, Видабаскет, Спартак Плевен, Шампион 2006, а в момента носи екипа на Чавдар Троян в А група. Едновременно с това Колев е мениджър на международния проект "Фенове срещу насилието", женския национален отбор на България, а от това лято вече ще работи и за мъжкия национален отбор, който ще играе квалификаци за Евробаскет 2017. 

 

Българските участници по проект "Фенове срещу насилието", се потопиха в историята на Загреб и Дражен Петрович. 

 

Това стана чрез третата медународна среща по проекта. В нея почитатели на различни клубни отбори от Турция, Испания, Литва, Хърватия и България се събраха в Хърватия. Заедно с работата по проекта те станаха част от откриването на Европейските университетски игри, домакин на които са хърватската столица Загреб и Риека. За няколко дни феновете имаха възможност да наблюдават, а и да разпространят идеята на проекта сред зрители и участници на състезанията по 17 вида спорт, сред които баскетбол, ръгби, тенис, гребане и други.

 

 

На игритеучастваха и български студенти, но за съжаление на шумната ни българска група от привърженици на Балкан, Лукойл Академик, Спартак Плевен, Чавдар Троян, Славия и Левски българските участници в Универсиадата не се появиха на стадиона за откриването на игрите. Ние обаче се погрижихме да запознаем новините ни приятели и с една от любимите песни на нашите агитки, като турци, испанци, литовци и хървати пяха в един глас любимата песен на родните агитки „Победа, и пак победа, ние пеем само за победа!“.

 

 

Най-вълнуващо за всички нас бе посещението на музея на една от най-големите баскетболни легенди хърватинът Дражен Петрович. За съжаление той си отиде от този свят само на 28 години. В неговия музей бяха изложени всички трофеи, които той е спечелил, много негови екипи, кецове, както и часовникът, с който е бил по време на зловещата катастрофа, в която загива на 7 юни 1993 година в Германия. Интересен факт е, че часовникът, с който е бил тогава, е спрял точно в 5.20 часа, когато той е починал, а на него няма нито една драскотина.

 

В музея е запазена и личната карта на Дражен Петрович, която изтича точно в деня на неговата смърт. Успяхме да видим и студентската му книжка, която показва, че освен страхотен играч, той е бил и много добър студент. Изживяването беше неописуемо.  

 

(б.р Припомняме, че на 7 юни тази година се навъвршиха 23 години от смъртта на Дражен Петрович. Той си отиде от този свят твърде млад само на 28 години в нелеп инцидент след автомобилна катастрофа.)

 

 

Tук може да видите и видео от музея:

 

 

Феновете имаха възможност и да разгледат музея и трофеите, които е печелил най-титулуваният баскетболен клуб в страната – Цибона.

 

(снимка:Tribune Renk Kat)

 

 

 

За съжаление на всички, в последния момент пропадна планираната среща с друга легенда на местния баскетбол – Гордан Гиричек.

 

През октомври София ще е домакин на Международна конференция в рамките на „Фенове срещу насилието“.

 

 

Проектът е част от програмата на „Еразмус +“. Той бе утвърден от Европейския съюз, като координатор е Турската баскетболна федерация.

 

Сред целите на проекта са: създаване на идентичност да бъдеш повече „баскетболен фен“, отколкото фен на определен отбор чрез повишаване на баскетболната култура на феновете; Получаване на задълбочено познание за настоящата ситуация относно насилието в спорта в страните, партньори по проекта, чрез научен анализ и споделяне на добрите практики; Подобряване на диалога и повишаване на толерантността сред различните фен групи; Въвличане на баскетболните клубове и състезателите по темата и окуражаването им да поемат по-голяма роля, инициативност и отговорности по този въпрос; Установяване на политика срещу насилието в спорта, като в този процес бъдат включени всички заинтересувани страни – фенове, клубове, федерации, спортни министерства, медии и др. Окуражаване на феновете да поемат активна роля в намаляването на насилието по трибуните по време на мачовете; Окуражаване на жените, децата и хората с увреждания да посещават повече баскетболни срещи.

 

У нас вече бяха проведени два семинара с участието на фенове, баскетболни ръководители от НБЛ и БФБаскетбол, съдии и играчи, включително националът Иван Лилов и бившият национал и сега треньор в Левски Димитър Ангелов.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Фенове срещу насилието, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи