Толкова си можем


Толкова си можем
(сн. Николай Николов)
25-07-2016 15:04

 

Завърши поредното Европейско първенство с българско участие. Младежите ни приключиха на 18-о място в дивизия В или общо на 34-о в Европа. Изводът от шампионата - еми толкова си можем.


Може би реалното място на този отбор беше да се бори за позициите между 9 и 16. Румъния ни прецака като падна от Словакия в последния мач от групата, а дали това е нарочно или не, само те си знаят. Само ще споменем, че най-добрият им състезател не игра в този двубой.


Но дали сме на 18-о или 12-о място в случая не е от такова значение. По-тъжното е, че в този отбор не се вижда перспектива. Реално на това първенство двама играчи трябваше да поведат другите и така да имаме надежди за по-добро класиране, те си знаят кои са. Това за съжаление не се случи. На 6 юни Любомир Минчев обяви, че Николай Вангелов би могъл да попадне в състава на мъжкия национален отбор поне за подготвителния период. След такъв шампионат обаче това вероятно няма да стане. За причините Вангелов трябва да се замисли сам, да наведе глава и да работи. Защото от физическа гледна точка той има много качества, но от психическа и баскетболна изостава изключително и това се видя в доста от мачовете.


Реално отборът изигра много слабо най-важният си мач - този с Румъния. Съперникът ни намачка в подкошието със своите центрове и за съжаление ни би с голяма разлика. От този набор обаче никой не очакваше нищо и това не е от вчера. Още на предишните две европейски този отбор оставаше във втората половина на класирането, но май на никой не му пукаше. Нито на ръководители, на треньори или явно и на играчи. Или с тези деца не се работи както трябва или те самите не искат. Къде точно е истината само можем да гадаем, но истината е, че изоставаме сериозно, а индикации на някой да му пука няма.


И тук можем да дадем един светъл пример с Исландия. Този набор преди две години остана на девето място на първенството в София. Едва ли пък някой си спомня за този тим оттогава или пък да знае някое име. Няма и нужда да повтаряме колко жители има Исландия и какъв фурор направи футболният отбор преди по-малко от месец и мъжкият баскетболен с класирането си на Евробаскет 2015. Е след две години работа исландците биха Гърция на нейн терен, а бъдете сигурни, че преди първенството в употреба са били вкарани всякакви средства елините да завършат първи. Но да направиш скок от девето до второ място само за две години е за похвала. Вероятно там са направили някакъв анализ, направили са си някаква програма за работа и са я следвали. Едва ли този резултат е плод само на случайност. Не знам дали те самите са се надявали на такъв успех, но той е факт. А ние вместо да надградим от преди две години, или от преди още една или две, отиваме надолу. Дано след този шампионат треньори (не само тези на националния отбор), играчи, ръководители са си извадили поредните поуки къде сме, как и защо изоставаме и искаме ли да променяме нещо. Ако не искаме, то поне да ни се каже, за да не се ядосваме.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи