Coach K отново написа името си в историята със златни букви


Coach K отново написа името си в историята със златни букви
(сн. fiba.com)
22-08-2016 19:00

Вчерашният финал на олимпийския баскетболен турнир в Рио де Жанейро сложи края на една епоха за отбора на САЩ. В нея той записа някои от най-впечатляващите си постижения, а в основата е Майк Кшизевски – треньорът, който вече е легенда, но за пореден път написа със златни букви името си в историята на баскетбола.

 

Coach K, както е популярен треньорът на колежанския Дюк, стана първият треньор в историята с три олимпийски златни медала. Отборът на САЩ е с актив 138-5 в историята на участието си на Олимпиади и е печелил 15 от 18 участия.

 

В епохата „Кжизевски” американският отбор има актив 88-1. На международната сцена. Възпитаникът на военната академия Уест Пойнт се захвана с отбора, когато той беше в дълбока криза, и му върна блясъка и всеобщото усещане за непобедимост.

 

Легендарният треньор е наставник на американците от 2006 година насам и има пет златни медала с отбора – три от олимпийски игри и два от световни първенства. Той има и перфектната победна серия на олимпиади със САЩ – 24-0. Ако се включат годините и в които той е помощник-треньор – 1984 и 1992, той има 40 олимпийски победи и 0 загуби с отбора.

 

Най-големите звезди на американския баскетбол - Коби Браянт, ЛеБрон Джеймс и Кармелно Антъни изказаха своето признание към работата на Кжизевски. Той пък скромно, с поредно доказателство за класата си, приписа приноса на играчите, с които е работил и благодари за възможността, предоставена му от ръководителите на американския баскетбол.

 

На поста Coach K ще бъде заменен от друго голямо треньорско име – петкратният шампион със Сан Антонио Спърс Грег Попович.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Майк Кжизевски, САЩ, Олимпиада 2016
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи