Европейското за кадети в София през погледа на Лъчезар Коцев


Европейското за кадети в София през погледа на Лъчезар Коцев
(сн. БФБ)
30-08-2016 15:05 | Иван Вълчанов

Последното Европейско първенство за подрастващи с участие на български отбор за това лято беше това за кадети, дивизия В, което се проведе в София. На него отборът ни завърши на 17-о място или общо 33-о в Европа. За BGbasket.com старши-треньорът на тима Лъчезар Коцев направи традиционния анализ след края на шампионата. В него той казва важни неща за отбора и развитието на състезателите:

 

"17-о място на Европейското първенство, дивизия Б, за мен е незадоволително и слабо. Реалното място на този отбор е до 12 място в турнира. Факторите за това класиране са няколко:

 

- Грешки от наша страна в решаването на дадени ситуации по време на подготовката и мачовете

 

- Липса на индивидуални технически умения на състезателите в нападение и защита

 

- Липса на тактически умения - състезателите не са готови да променят и решават ситуации при различни видове защити

 

- Основен проблем на всички български отбори е, че не можем да пазим в защита 1/1. Оттам, за да постигнем някакъв резултат, треньорът променя и прави ‘’изкривени’’ неща, за да затрудни противника

 

- Нашите състезатели не са свикнали да тренират по два пъти на ден в продължителен период от време

 

- ‘’Водещите – големите’’ баскетболни клубове не развиват състезателите, а ги ‘’коткат’’ и убеждават, че са невероятни (стимулират ги от малки със стипендии и суперлативи, а от там им разбиват ценностната система, а те дори не могат да държат правилно топката и не знаят какво е пивот)

 

- Децата не са свикнали да работят индивидуално, за да се развиват. За периода на подготовка, детето, което непрекъснато искаше да работи допълнително, бе Борислав Младенов. Покрай него се включваха и други, но определено той го желаеше

 

- Толерирането на дадени клубове в България от страна на позиции, финанси, не помага за развитието на децата и първенствата.

 

В по-горе посоченото слагам и моя клуб (Шампион 2006, б.р.), в който допускаме същите грешки. Не бива да търсим победата, а поуките. Трябва да спрем с мое и твое, моят клуб е най-великият, защото съм първи в България или защото сме невероятните президенти, изпълнителни директори, личности или бивши състезатели. Трябва да започнем да намираме и развиваме.

 

В този контекст искам да спомена и няколко положителни факта за отбора:

- 80% от отбора тренира през цялата подготовка без никакви оплаквания. Видя се развитие в част от състезателите. Личеше си, че са работили по индивидуалните програми, които им бяхме изпратили

 

- Отборът игра добре в нападение, създаваше доста ситуации и след края на Европейското първенство сме на първо място по отбелязани точки (но и между първите по получени)

 

- Имаше колектив, нямаше лидер

 

- Имаше отборен дух

 

- В отбора има потенциал, въпросът е от сега до 18 години как ще работят

 

- Нямаше отбор в подготовката и Европейското, който да ни е надиграл тотално. Във всички срещи сме били до голяма степен равностойни на противника ни

 

- Съжалявам за Чауш и Младенов, които имаха място в отбора и несъмнено щяха да помогнат.

Накрая бих искал да споделя още няколко неща:

  1. Европейското първенство беше в София, а на моменти се чувствах, все едно играем в Кербала – половината зала пълна с ‘’кибици’’ и хора, дошли да видят ‘’сеира’’, да одумат поредния треньор и отбор. Публика, която подкрепя само когато водим. НЕ ГО РАЗБИРАМ.

  2. Последната вечер след приключването на финалната среща и заключителната вечеря, нашият отбор бе още в хотел Рамада, където на другата сутрин трябваше да си тръгнем и приключваше Европейското първенство. Част от националния отбор, състезатели на Академик София, БУБА, Тунджа Ямбол и Черно море си позволиха да употребят алкохол в стаята. За това тяхно действие съм информирал лично г-н Глушков. Не мога да повярвам, че на тази възраст, след това представяне и по време на лагера на националния отбор могат да се случват такива неща.

Горчилката и обидата остават в мен.

 

Благодаря на Даниел Клечков и Георги Митрев за изключителния им професионализъм и идеи.

 

Благодаря на БФБ за оказаната подкрепа и съпричастност."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (16), Лъчезар Коцев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи