Христо Ценов: Работата с чуждестранни деца беше предизвикателство (видео)


Христо Ценов: Работата с чуждестранни деца беше предизвикателство (видео)
12-09-2016 19:02

В края на месец август във Варна и Спортпалас се проведе мащабен камп за 14-годишни момчета и момичета, в който се включиха общо 66 деца. Събитието бе част от 2-годишен международен проект, в който участва БФБ заедно с федерациите на Косово, Македония, Румъния и Турция. След кампа в морската ни столица бяха избрани 30 момчета, набор 2002/20003, които взеха участие на международен камп в Румъния заедно с шестима български млади треньори. Главни треньори бяха двама американци като единият от тях бе добре познатият у нас вече Крис Дийл. Ето какво разказа пред BGbasket.com за кампа един от треньорите, участващи в кампа, Христо Ценов:

 

„И двата кампа в България и Румъния бяха направени изцяло по програма на американските треньори. На камп във Варна бяха 44 момчета като основно се работеше върху фундаментални елементи в играта и индивидуална техника – спиране, тръгване, стрелба и бегло се докоснаха до поставяне на заслон и движения, но четири на четири.

 

Лично аз се радвам, че всичко това, което правихме на кампа, се припокрива с това, което правим в ЦСКА като философия на нападение. Работата с чуждестранните деца беше предизвикателство, защото всеки един от нас треньорите беше разпределен да работи с румънци, косовари и македонци като американците ни координираха един друг.

 

От тези 45 момчета ние избрахме 30 от тях, които да отидат на камп в Румъния като и двамата американски треньори си дадоха своето мнение, което се съвпадаше с нешето. Събитието в Румъния представляваше по-скоро социален експеримент. , тъй като организаторите от ФИБА се опитаха да възпитат повече толерантност у състезателите като за целта всички деца бяха настанени в смесени стаи заедно със състезатели от различни държави. 

 

Твърде рано е да се ангажирам с някакво мнение за тези деца и този отбор, тъй като те са само на 14 години, но общо взето се доближават до нивото на другите нации. За децата безспорно това бе незабравим опит.", завърши Христо Ценов

 

Предстоят още активности по проекта като трябва да се проведат кампове и в останалите страни, участващи е проекта.

 

Кратко видео между български и македонски състезател от кампа в Румъния:

 

 

 

 Част от кампа във Варна

 

 

Източник на видеото: Facebook - The Basketball Embassy

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Христо Ценов, Международен проект за подрастващи
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи