Владо Искров за емоциите на International Basketball Camp


Владо Искров за емоциите на International Basketball Camp
22-09-2016 12:04 | Владимир Искров

Владимир Искров е от младите български треньори, който обаче вече е с доста опит зад гърба си в професията. Това лято той бе главен организатор на камп за деца, който се проведе в Габрово. По този повод той излиза и с поредната публикация в блога си в BGbasket.com:

 

Скъпи приятели, преди по-малко от месец в Габрово се проведе първото издание на International Basketball Camp. Бих искал да изразя искрената си благодарност към г-жа Таня Христова, кмет на град Габрово, за това, че прие и подкрепи идеята над 220 деца да спортуват активно в продължение на 8 дни.

 

Тренировъчният процес беше изключително натоварен, децата тренираха по три пъти на ден, а в полудните имаха възможност да обогатят общата си култура с посещения на Домa на хумора и сатирата и на Етнографски музей на открито „Етър“. Достъпът до тези обекти бе подсигурен отново от община Габрово и децата се възползваха напълно безплатно от това културно богатство.

 

 

Официалното откриване на International Basketball Camp се състоя на 15 август, като специален гост бе г-жа Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето. Г-жа Кънева обяви началото на демонстративен мач между двата най-добри отбра в България на възраст до 12 години: шампионът Академик Бултекс 99 и вицешампионът Балкан. 

 

 

Изключително ценно за участниците бе присъствието на треньори от САЩ, Италия и Чехия. Основната заслуга тези специалисти да дойдат в Габрово е на собственика на „Sigma Sports“ г-н Томазо Комелини.

 

Разбира се, българските треньори, които помогнаха това събитие да се осъществи, дадоха най-доброто от себе си. По този начин българи и чужденци успешно се сработиха като екип с идеята 8 дни да възпитат у баскетболистите ни качества, които ще им помогнат не само в спорта, но и в живота.

 

Още веднъж искам да изразя безкрайна признателност към целия треньорски екип, благодарение на който International Basketball Camp се проведе на изключително високо спортно-техническо ниво:

Томазо Комелини - Мениджър и собственик на “Sigma Sports”, Сибелиус Дзанарди - селекционер за националните отбори в северна Италия, Джузепе Сиклари - главен треньор в ПМС Торино, Федерико Веки - Спортен директор на Виртус Болоня и треньор на отбора до 18 години, Крис Дийл - треньор на националния отбор на Косово до 16 години, Джоуи Купър - треньор на националния отбор на Македония до 16 години, Дъстин Карър - работи с мъжки отбор в Косово, Либор Хавранец - кондиционен треньор в Англия. 

 

 

Главният български треньор на кампа беше Виктория Маринова. Искам да изразя благодарността си към нея, защото тя не само е невероятен треньор, но и прекрасен човек. Пожелавам на всеки клуб в България да има треньор като нея в школата си. Тя може би е и единственият треньор у нас с над 100 поредни победи. Български треньори, които работят в чужбина също не липсваха. Роксана Йорданова, която работи и играе във Витербо, Италия, също помогна в тренировките. Александър Алексиев, от Тренто, впечатли със знанията си за баскетболната игра дори и чуждестранните треньори.

 

 

Специални благодарности и към местните треньори, които помогнаха изключително много с организацията: Виктор Крушев - главен треньор в Чардафон-Орловец, Анита Крушева, Николай Вътков /Доктор/, Галя Илиева и най-младият и най-амбициозният в екипа на Чардафон-Орловец Антонио Станков. Много се радвам, че всички млади треньори, въпреки натоварения график, успяваха да поддържат високи нива на работоспособност, а това се предаваше и върху децата. Благодарности и към: Теди Буков от ЦСКА, Иван Бонев от Шампион 2006, Ахилес Зикас от ЦСКА, Яна Чакалска от Балкан, Светла Гавазова от София, Костадин Костов от Евробаскет и Стефан Иванов (учи и работи като треньор в Холандия).

 

На кампа присъстваха и много треньори, които пристигнаха с отборите си. Изключително съм щастлив, че те повярваха в идеята за IBC и им благодаря. Те са: Йордан Иванов, донесъл първи златен медал на Академик Пловдив в изминалия сезон при 12-годишните момчета, както и помощникът му Димитър Димитров, Лъчезар Киров завърнал се от САЩ и в момента възраждащ баскетбола в град Дупница.   

 

 

Децата направиха и първите си стъпки в менталният тренинг. С помощта на спортния психолог доц. Галина Роглева, всеки един участник в кампа се докосна и до тази част от тренировъчния процес. Треньорите имаха възможност да преминат психологически тренинг и да присъстват на семинари проведени от италиански и американски треньори.

 

По време на лагера децата имаха удоволствието да се запознаят и с няколко легенди на българския баскетбол. Госпожа Юлия Боянова - Европейска клубна шампионка с Левски-  на 14-годишна възраст е повикана в женския национален отбор и по този начин става най-младата баскетболистка, част от женски национален отбор в историята на България. Тя разказа за някои от най-ярките успехи на женския баскетбол. Обърна внимание и на съчетанието между спорта и доброто образование.

 

Гецата Панов е друга легенда, но на мъжкия баскетбол, която уважи IBC. Той разказа за четирите олимпиади, в които е участвал, като на две от тях е бил знаменосец на българската група, говори за продължителната си спортна кариера и също обърна внимание на това колко е важно образованието. 

 

 

Децата от лагера имаха възможност да се запознаят и с проф. Църов и проф. Църова - преподавателите по баскетбол, през които повечето български треньори са преминали в обучението си като студенти в НСА „Васил Левски“. Те дадоха някои ценни съвети на младите спортисти.

 

Кулминационният момент бе на демонстративния мач по баскетбол в инвалидни колички. Специални гости бяха момчетата от отбора София-Балкан. Те показаха невероятни умения и мотивираха децата със спортния хъс и желание, които притежават. Важно е да се отбележи, че София-Балкан е първият шампион на България по баскетбол на колички. Демонстративният мач пък бе изигран между двата полуфинала на първото Национално финално първенство за аматьори.

 

 

Официални гости на церемонията по закриването бяха президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Велина Белева. От страна на домакините – г-жа Таня Христова. 

 

Особени благодарности искам да изразя към фирмите спонсори, които помогнаха това събитие да бъде истински празник за всички участници. Имаше и хора, и фирми подпомогнали финансово кампа и с част от тази помощ закупихме 80 книги

„Благодаря ти баскетбол“ на Георги Панов, а пълната сума от покупката на тези книги бе насочена към автора.

 

Най-емоционален беше последният ден, в който всички участници в IBC получиха награди и кампа бе закрит, така както започна -  с химна на България с една съществена разлика - 220 деца пяха химна по време на закриването. Това силно ме впечатли и вярвам, че наистина сме успели да направим нещо значимо през тези осем дни. 

 

Успехи и благодарности към всички, които бяха част от IBC Габрово 2016. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи