Има ли кой да детронира Краля


Има ли кой да детронира Краля
(USA Today)
26-10-2016 12:54 | BGbasket.com

Сезонът в НБА започна преди броени часове с церемонията по връчването на пръстените на Кливланд Кавалиърс. ЛеБрон Джеймс получи своето трето шампионско бижу, а веднага след това отборът му прегази Ню Йорк Никс със 117-88. Предвид разпределението на силите за новия сезон идва и логичния въпрос – има ли кой да детронира току-що коронясания Джеймс, по прякор Краля.

 

Промените в състава на Кливланд бяха минимални, като най-голямо впечатление прави раздялата с Матю Делаведова. Към отбора се присъединиха Майк Дънлеви, който е добър стрелец, и Крис Андерсен. Едно от най-трудните неща е да повториш постижението си. Това със сигурност ще даде допълнително напрежение на Кавалерите, но едва когато дойде време за плейофите. Отборът е с класа над другите в източната конференция и ако няма сериозни проблеми с контузии би следвало ЛеБрон Джеймс да играе за седми пореден път на финал в НБА.

 

Със сигурност първият отговор, който изплува в главата на повечето фенове на НБА относно детрониране на Кливланд, е Голдън Стейт Уориърс. Вероятността да има трети епизод от финала за последните два сезона е доста голяма предвид преминаването на Кевин Дюрант в отбора. Воините са огромна нападателна сила със Стеф Къри, Дюрант и Клей Томпсън в състава си, а химията в отбора остава същата. Той е събран с една цел и тя е титла. Фактът, че двамата баскетболисти, печелили трофея за MVP на НБА от 2013 година насам са в него, говори достатъчно.

 

Основните конкуренти на Кливланд на изток са Бостън Селтикс и Торонто Раптърс. Години след събирането на Кевин Гарнет, Пол Пиърс и Рей Алън отборът отново е в бойна готовност и сред големите сили в НБА. Привличането на Ал Хорфърд е голям ход, а в състава е и Айзея Томас. Сигурното е, че Бостън може да победи всеки отбор във всеки един мач. Торонто направи страхотен сезон, записвайки 56-26, след което стигна до финала на източната конференция. Динозаврите трябва да продължат със здравата защита от миналия сезон, а Йонас Валанчунас да продължи да се развива. Очакванията към отбора са огромни, а именно да бъде на върха на източната конференция.

 

Най-сериозните предизвикателства за Голдън Стейт на запад са Сан Антонио Спърс, който още в първата вечер от сезона разби Воините със 129-100, и ЛА Клипърс. Промяната в Шпорите е историческа и се казва Тим Дънкан. Въпреки това отборът има ядро, което миналия сезон стигна до 67 победи в миналия редовен сезон. Комбинацията Кауай Ленърд – ЛаМаркъс Олдридж е една от най-опасните на съперниците в лигата, а Пау Гасол беше привлечен, за да заеме мястото на Дънкан. Както миналия сезон, отборът със сигурност е основният конкурент на Голдън Стейт в конференцията. За поредна година ЛА Клипърс ще бъде много опасен отбор, но въпросът е дали ще претърпи поредно разочарование или най-накрая ще направи големия пробив, който чака. В отбора остават Крис Пол, Блейк Грифин, ДиАндре Джордан, Джамал Кроуфърд и Джей Джей Редик, както и доста стабилна резервна скамейка. Отслабването на Оклахома Сити след напускането на Дюрант нарежа Ножиците веднага след Голдън Стейт и Сан Антонио. Въпросът е дали този сезон играчите на Док Ривърс ще превърнат потенциала в реалност.

 

Макар и да е почти гарантирано, че изброените суперотбори ще стигнат до финалите в конференциите, сезонът със сигурност няма да разочарова феновете. Блясъкът на НБА става все по-силен, а доказателство е миналият сезон на безброй счупени рекорди. Някои от най-ярките звезди на лигата залязоха – Коби Браянт, Кевин Гарнет, Тим Дънкан. През сезон 2016/2017 е време техните наследници да изгреят и да изпълнят най-важната си задача – да дадат невиждано досега зрелище на хората, обичащи баскетбола.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБА
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи