Мнението на Красимира Банова за националните отбори до 20 години


Мнението на Красимира Банова за националните отбори до 20 години
31-10-2016 11:02 | Красимира Банова

След решението на УС на БФБ националните отбори на България до 20 години да не участват на европейски първенства се изговори доста, най-вече критика. Ето обаче мнението на един от членовете на управителния съвет - Красимира Банова, по въпроса с неучастието на отборите ни през лятото на 2017 година:

 

През изминалата седмица управителният съвет на БФБаскетбол, взе едно доста непопулярно решение – да не се събират националните отбори мъже и жени до 20 години през следващото лято и респективно, да не участват в Европейските първенства за тази възраст в В дивизия. Това създаде възможност на много, иначе въздържани, свързани с баскетбола хора, да упрекнат – меко казано- взетото решение.

 

Това, което ще напиша, е мое лично мнение и въпреки, че съм член на управителния съвет, не можах да присъствам на заседанието по лични причини и не знам какво се е дискутирало. Ще се опитам да структурирам изложението, за да стане по-ясна идеята му.

 

1. За широката аудитория ще уточня регламентите за участия в Европейските първенства по баскетбол за подрастващи.

От няколко години – всички отбори от Европа участват на тези първенства – само трябва да се подаде заявка. Те се разделят на А, В и С дивизия. За С дивизия няма да говорим, защото там участват така наречените „малки” държави , като те могат да участват и в В дивизия.

 

Няма регламент за изпадане от В дивизия - т.е. дори и да сме предпоследни, както е класирането ни на предишното първенство, ние пак си оставаме в същата дивизия.

 

Защо обяснявам толкова подробно – за да разясня, че отиването на Европейско първенство на националния отбор не е по заслуги или по право на нашите състезатели/защото за разлика от мъжкия и женския отбори, те не печелят участието си чрез квалификации, а защото досега федерацията отделяше пари, време, създаваше организация за лагери, тренировки, контролни мачове, медицинско обслужване – това е нормално.


Национален отбор по баскетбол – девойки до 18 години

 

2. Ще говоря повече за женската част, защото смея да твърдя, че като дългогодишен треньор и понастоящем дежурен представител на БФБ, познавам всичките момичета на тази възраст от години, гледала съм ги на много мачове, гледала съм ги на международни мачове, познавам ги лично и част от родителите им. Затова ще говоря за тях със съпричастност и болка. Съпричастност, защото сме преживели доста неща заедно и ги уважавам за усилията, и с болка, защото те не постигнаха онова, което всички очакваха, а и самите те обещаваха. Като треньор в БК Рилски спортист изграждах точно момичетата, родени през 1997 г. и 1998 г. и отборите са били винаги – до възраст кадетки – в призовата тройка. Не го казвам, за да се хваля, а да ми повярвате, когато кажа,че познавам всички момичета, родени през тези години и занимаващи се с баскетбол.

 

На последното Европейско първенство/за момичета, родени през 1996 г.и 1997г./ в състава на националния отбор имаше само 3 момичета, родени през 1997 г. Всеки може да види статистиката и приноса на тези състезателки за класирането на отбора на предпоследно място в Европа.

Няма никаква логика и е против здравия разум да се дава за тези 3 момичета голям ресурс –паричен, логистичен, медицински и т.н. – за да отидат на още едно първенство. През следващото лято – те ще бъдат на 20 години и на тази възраст, те трябва да са част от женския национален отбор. Само едно момиче от тях беше повикано от треньора на женския отбор и ще видим колко ще бъдат повикани за квалификацията на женския отбор през ноември.

 

Тези, които казват, че се съсипва бъдещето на тези състезатели, да погледнат малко европейски баскетбол и да помислят, дали имат баскетболно бъдеще, състезатели нереализирали се до 20–та си годишнина (няма да давам примери с имена).

 

Да поговорим и за състезателките, родени през 1998 година, които би трябвало да допълнят отбора до 12 играча. През това лято, те изиграха също едно Европейско първенство и то за тяхната възраст. Срамни са постигнатите резултати – само 2 победи и то над един и същ противник – Шотландия – и благоприятното стечение на обстоятелствата, че нашата група беше с един отбор по-малко. Никой не отписва и не казва, че момичетата не са талантливи. Те имат една година и много работа през следващото лято, за да покажат,че имат желание, готови са да играят на европейско ниво и ще докажат на всички онези, които не им вярват. Никой не е закрил националния отбор за жени да 20 години. Просто няма да участва в Европейско първенство през следващото лято. На ход са момичета/родени през 1998 г. и 1999 г./,  които силно, ама много силно от душата си, искам да ме опровергаят. Защото последните 10 години от живота ми премина с тях и не ми е безразлично дали те ще направят своето баскетболно бъдеще или не. Но то не идва с постовете във фейсбук, а с много, много работа в залите.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (20), България (жени 20), Красимира Банова
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи