Дунав Русе събра 400 деца за баскетболен празник


Дунав Русе събра 400 деца за баскетболен празник
(снимки: Васил Тодоров)
06-11-2016 16:49

БК Дунав Русе 2016 ще опита да популяризира баскетбола сред децата от русенските училища чрез нова инициатива, първата проява на която беше баскетболен празник тази събота в зала "Дунав". В него участваха общо над 400 деца от едно от големите русенски училища - СУПНЕ "Фридрих Шилер". Над 200 от тях - от 1-ви до 3-ти клас - участваха в забавни състезателни игри с дрибъл и стрелба в кошове за мини-баскетбол, а след това по-големите - от 4-ти до 7-и клас - играха баскетбол 3 x 3, като в турнира участваха цели 62 отбора.

Освен треньорите в Дунав Русе 2016 (Руслан Русев, Диан Георгиев, Магдалена Атанасова-Миланова и Юлия Николова), основни организатори бяха и двама от членовете на УС на клуба - Огнян Димитров и Свилен Манев, които са дали идеята за тази инициатива и са осъществили контактите с няколко от русенските училища. Засега се планира още един такъв баскетболен празник и турнир - следващата събота, за децата от Училището за европейски езици "Свети Константин-Кирил Философ". Има варианти и за по-нататъшни прояви от този тип с други русенски учебни заведения, ако директорите и учителите окажат съдействие.

Председателята на УС на русенския клуб Младен Ганчев обясни, че след като сега вече няма финансов ресурс за такива отбори като завоювалия няколко титли и купи женски Дунав, трябва да се обърне повече внимание на школата. А за да се осигури по-голям брой деца за нея, са нужни именно такива прояви, съвместно с училищата, чрез които да се запали "искрата" и да се върне по-масово баскетбола в самите учебни заведения, вместо да се разчита само на традиционните обиколки на треньорите из тях за търсене на нови таланти. Ганчев обеща също, че за всяко от включилите се в инициативата училища са предвидени като подарък по един кош за мини-баскетбол и 5 топки. От клуба не биха отказали и да организират групи за игра и тренировки по места, стига да има свободни зали, и свободни часове в тях.

От клуба припомниха също, че желанието им да заложат изцяло на подрастващите и развитието на своята школа е видно и от факта, че мъжкият отбор на Дунав в момента е съставен почти изцяло от млади русенски момчета, които са продукт на тази школа. В тази връзка, те призоваха русенските баскетболни фенове да дойдат в залата да подкрепят този отбор в домакинския му мач от Източната А група срещу Шумен, идната сряда от 18.00 ч.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи