Крачка напред


Крачка напред
(сн. lap.bg)
25-11-2016 18:05 | Иван Вълчанов

В сряда Рилски спортист спечели трети мач от груповата фаза на турнира ФИБА Къп, но стечението на обстоятелствата в другите групи не му позволи да продължи напред към втората фаза. И все пак постижението на отбора през този сезон е поредната крачка напред в развитието му.

 

Самоковци завършиха с две победи над Сигал Прищина в групата и една на Бююкчекмедже – отбор, играещ баскетбол от друго ниво и многократно по-висок бюджет. Победата над него и характера в двата мача с продължение срещу косовския съперник показват силните страни на Рилецо.

 

Ако се замислим, Рилски спортист вероятно е отборът с най-сериозно положително развитие през последните години в България. След като спечели първото издание на Балканската лига, отборът спечели още два сребърни и един бронзов медал от турнира, като междувременно пробва късмета си и в ЕвроЧалъндж, а сега и във ФИБА Къп. Поредната крачка напред беше участието в квалификациите за първото издание на баскетболната Шампионска лига. В България пък тимът спечели бронза през 2013 и 2016, а след три поредни трети места в турнира за Купата, тази година стигна и до първия си трофей, спечелвайки турнира.

 

Междувременно самоковският клуб разполага с отбори във всички възрасти за момчета и момичета и те също са донесли доста медали в колекцията на Рилски спортист.

 

Тази година след доста дълъг период без треньорски промени начело на мъжкия отбор застана нов щаб – досегашният помощник-треньор Людмил Хаджисотиров и Галин Стоянов. И двамата треньори са млади и амбициозни, с модерни виждания за играта и са едно от малкото добри явления в българското баскетболно треньорство напоследък. Важното за тях е, че имат съветите и опита на Росен Барчовски зад гърба си, след като той стана спортен директор на клуба.

 

В последните години Рилски спортист беше място, от което започват професионалните си кариери си доста колежани от САЩ, които след това намират място в по-силни първенства и отбори. Този сезон стратегията на клуба беше малко по-различна заради по-високите цели и бяха привлечени и по-опитни играчи в лицето на Ненад Делич и Келвин Паркър.

 

Предвид тенденцията на развитие, със сигурност догодина отборът отново ще има европейски амбиции и следващата крачка е да прескочи първата фаза на ФИБА Къп. Той е един от силните отбори в България и със сигурност ще опита да повтори постижението си за Купата и да стигне по-напред в НБЛ. Дали ще продължи хода си, предстои да видим.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи