Борислава Мандур: С позитивна атмосфера и колективна игра можем да постигнем резултати


Борислава Мандур: С позитивна атмосфера и колективна игра можем да постигнем резултати
24-12-2016 17:09

Националният отбор на България за кадетки (16) постигна една победа от четири мача на Балканската купа в Румъния. Нашите надиграха втория отбор на домакините и загубиха от първия състав на северните ни съседи, Турция и Унгария. Ето как коментира представянето на националките треньорът на тима Борислава Мандур: 

 

"Видях, че реално, освен Унгария, който беше класа над всички отбори, смея да твърдя, че резултатите от останалите ни мачове не са реални. Ако имаме време за повече подготовка и бяхме взели решения срещу зонова преса и зона на половин игрище, то резултатите нямаше да бъдат такива. 
Положително е, че първият мач срещу Турция изиграхме две силни части. Те ни пазеха лична защита, имахме добри решения, спечелихме борбата и имахме бързи атаки. След почивката те смениха защитата на зонова преса и зона на половин игрище. Като се има предвид, че седем от момичетата са по-малки, има дори родени 2003 и 2004 година, то това е логично, тъй като те досега не са играли никакви зонови защити. Просто не бяхме подготвени и оттам дойде разликата. Хубавите неща в този мач бяха в първите две части, имахме и 9 точки от бърза атака и това, че ротирах 12 състезателки и видях, че има доста характери, включително от по-малките.
Втората ни среща беше с Румъния, която започнахме ударно с 10-0. Вижда се, че когато не ни пресират можем да играем добре и свободно и нещата се получават. Без да се оправдавам, но с лека помощ от съдиите и преса по цялото игрище от по-здравия физически отбор на Румъния, изгубихме контрола на мача. Не мога да кажа, че вторият отбор на румънките е по-слаб, момичетата в него също бяха доста агресивни. Намерихме обаче решение за изкарване на топката, имахме бързи атаки и се справихме с борбата в нападение и в защита. Играхме лична преса през цялото време на цяло игрище и това ни помогна да спечелим. Водеха ни с 10 точки, но обърнахме и спечелихме, което значи, че в отбора има 4-5 момичета с характер, дори и от по-малките. Казах им, че трябва да си променят манталитета и затова беше важно да спечелим един мач за повече самочувствие.
Ще намерим решение за тази агресивна защита срещу нас. Бих призовала колегите, в това число включвам и себе си, да правим по-простите неща, защото останалите наистина играят по прост начин. Пресират през цялото време, взимат борбата, играят на бърза атака. Това са простите неща, на които трябва да наблегнем в тази възраст и биха ни донесли успех. От загубите можем да научим повече от победите, така че е важно, че те стават сега в началото. Ще направим анализ на грешките ни, ще помислим как да ги поправим и ще работим върху това.
Важно е за мен и да играем като отбор. Всички състезателки ще бъдат следени, дори и такива, които сега не бяха повикани, така че всяка една трябва да е готова и да използва всеки един момент да се докаже. Искам момичетата да дават всичко от себе си на терена, да се раздават, да играят колективно, тъй като само това може да ни донесе успех. Най-добрите отбори печелят с колективни изяви, а не със силно индивидуално представяне на една или две състезателки. Атмосферата в състава също трябва да е на ниво и ще е нещо, върху което ще обърнем сериозно внимание. Искам всички да са положителни, това да се предава на терена и така може да постигнем добри резултати.
Вече направихме и тестове на състезателките, за да знаем какво са научили и как се справят с различните елементи в защита и нападение. Всичко това се засне с камера и след нова година ще бъдат направени клипове, които ще бъдат изпратени на всяко момиче с насока върху какво трябва да работи, за да дойдат малко по-подготвени в националния отбор. На пръв поглед пак се вижда, че имаме проблем с подаването, което е най-трудният елемент в баскетбола. По-бавни сме и най-вече не сме свикнали на никаква агресия. Излиза, че тук е най-важно да победим и събираме състезателките в подкошието, след което се бием в гърдите. В България те може и да са най-добрите състезателки, но като излезем навън сме еднакво непохватни.
Все още не съм направила цялостния план. Имаме лагер през април месец и се надявам да го завършим с две контроли. През лятото естествено предстои подготовката за самото европейско.
Пожелавам на всички да са живи и здрави, да бъдат по-положителни и да не чакаме Господ да дойде да ни помогне, а да си помогнем сами. Нека всеки да бъде малко по-критичен към себе си. Не е срамно, ако не знаеш нещо, да питаш." 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България (кадетки 16), Борислава Мандур
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи