Коледа е, а не ми е празнично!


Коледа е, а не ми е празнично!
26-12-2016 14:58 | Тодор Димитров

Коледа е! Всички се поздравяват, трябва да има усмивки, а на мен ми е пусто в душата. В първия ден на този Светъл празник трябваше да се разделя с двама ЧОВЕКА, които обожавах – Георги Панов-Гецата и Джордж Майкъл. Колкото и да е странно днес се замислих, че между тях имаше много общи неща, но основното бе, че са ВЕЛИКАНИ в своите области. По ирония на съдбата в един ден си отидоха Георги и Джордж. По ирония на съдбата си отидоха почти по един и същ начин – в съня си!

 

Гецата вечерта е бил с най-близките си – сина си, внучката си – смял се е, радвал се е. И след това заспал, за да не се събуди никога повече в този свят. Той си е отишъл така както живя – скромно и достойно! Единственият български баскетболист участник в три Олимпийски игри. Нещо повече – единственият българин представител на спортните игри. Постижение, което никога няма да бъде повторено. През 1960 г. в Рим е знаменосец на страната ни по време на откриването.

 

7 години плевенчанинът е капитан на столичния Академик, с който участва на два европейски клубни финала. 13 години е неизменен титуляр в националния отбор. Участва в 22 републикански първенства, изиграва над 500 официални мача. Световен шампион за студенти през 1957 г. и сребърен медалист същата година на европейското първенство в София. Тогава отборът ни губи във финала от СССР на стадион Васил Левски пред 42 000 зрители с 3 точки.

 

Той ме наричаше „Тоше, ПРИЯТЕЛЮ”. В това вълче време някой като него да се обърне към теб по този начин – това е велико!

Нямам думи да опиша празнотата в душата от вчера, когато научих двете новини, които никой не иска да чува през живота си.

 

Но аз съм сигурен, че там някъде Георги и Джордж отново ще бъдат номер едно в баскетбола и в музиката и пак ще бъдат пример за достойно поведение!

 

И един апел: Нека на всички баскетболни мачове у нас тази седмица да бъде почетена паметта на Гецата, който обичаше тази игра безкрайно много! Не случайно той озаглави биографичната си книга "Благодаря ти, баскетбол!"

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи