Александър Везенков: За 2017 пожелавам здраве и късмет, останалото може да се коригира


Александър Везенков: За 2017 пожелавам здраве и късмет, останалото може да се коригира
(сн. euroleague.net)
27-12-2016 11:03 | БФБ

Той е само на 21 години, но вече е лидер на националния отбор. Александър Везенков е сочен за един от най-талантливите европейци в баскетбола, вещаят му сигурно бъдеще в НБА. Но той не бърза, следва собствения си план и това му се отплаща.

 

Седмица след седмица печели респект и доверие в гранд като Барселона. Доказателство за постигнатото с много труд бе и попадането му в десетката на най-добрите спортисти на България за 2016 г.

 

Открихме Сашо в поредната му натоварена с мачове седмица. Нищо, че е Коледа, нищо, че са празници. Той тренира, играе и почива по малко. Ето какво каза Везенков от Барселона:

 

- Честито място в десетката на най-добрите спортисти на България. Как се чувстваш в компанията на олимпийски медалисти, носители на Световни купи и т.н.?

- Честитя на Мирела Демирева признанието. Това, което тя направи, второ място в такава дисциплина, е наистина много сериозно постижение. Честитя и на всички в десетката.

 

- За теб какво означава това признание?

- Допълнителен стимул да продължа да работя и да се усъвършенствам. Радвам се, че съм в такава компания. Но вече тази десетка остава назад, забравено е и гледам напред. Искам да продължа да работя и да постигна много повече.

 

- Мотивира ли те?

- Нормално е да ме мотивира, но искам това да е само началото. Гледам напред и продължавам да работя.

 

- Каква бе за теб 2016 г.?

- Годината беше противоречива. Имаше и много трудни моменти, моменти на адаптация, моменти, в които не играех. Но имаше и добри мигове, изиграх няколко добри мача с Барселона и с националния отбор. Опитвам се да гледам позитивните неща. И да продължа напред, но и да се поуча от лошите моменти.

 

- Чувстваш ли се вече по-уверен в Барселона?

- По-уверен се чувствам. Но през лятото свърших доста работа в подготовката си в САЩ, в националния отбор. Това ми помогна. Както ми помогнаха и треньорите и съотборниците ми.

 

- През август предстои първата фаза на квалификациите за световното първенство. Какво мислиш за съперниците Беларус и Португалия?

- Има много време до лятото. Ще го мисля по-нататък. Мисля, че сезонът е дълъг и всеки баскетболист в момента е фокусиран върху клубния си тим. Така и трябва да бъде.

 

- Утвърди се като лидер на националния отбор…

- Не го виждам така. Играя, както и другите. И заедно се опитваме да направим нещо добро, защото баскетболът в България напоследък не е това ниво, на което искаме да е. Затова всички заедно – съотборниците ми, треньорите, федерацията, се опитваме да направим нещо по-добро.

 

- Какво си пожелаваш за 2017?

- За 2017 пожелавам здраве и късмет на всички. Пожелавам си здраве и късмет, а всичко останало мога да си го коригирам. Надявам се следващата година да е по-добра от изтичащата.

 

- А на тези, които те гледат в Евролигата и вече мечтаят да станат като теб?

- Специално на младите искам да кажа никога да не се отказват! Трябва много труд, за да се постигнат добри резултати, трябва много работа. Да слушат треньорите си и да са фокусирани. Пътят няма да е лесен, ще има много трудности, но трябва да са амбицирани. Това липсва на младите баскетболисти у нас. Трябва много работа!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Александър Везенков, Барселона, България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи