Как да скачаме правилно (видео)


Как да скачаме правилно (видео)
09-01-2017 20:02

Най-новият блогър на BGbasket.com е състезателят на Левски 2014 – Кирил Райков. Освен с професионалната си кариера от дълго време 29-годишното крило  се занимава активно с фитнес, йога и здравословно хранене. Докато играе през последните години в Норвегия Райков работи и като фитнес инструктор и диетолог в една от най-големите фитнес вериги на Скандинавския полуостров. От няколко години всяко лято той е част от треньорския екип на елитен баскетболен камп в САЩ за подрастващи, където отговаря за физическата подготовка на децата. Обучението му като треньор по баскетбол в Националната спортна академия “Васил Левски” също му помога много.

 

От началото на 2017 година всяка седмица Кирил Райков ще публикува при нас полезни материали за кондиционна подготовка  и хранене. Към тях ще може да гледате допълнително и образователни видеа в неговия YouTube канал. Смятаме, че здравословното хранене и физическата подготовка са съществено важни в изграждането на всеки спортист, а съветите на специалист като Кирил могат бъдат от голяма полза за баскетболната аудитория и най-вече на подрастващите състезатели.

 

Скачането върху препятствие е едно от най-добрите упражнения за изграждане на взривна сила.  Всички спортисти , особено спортове като баскетбол и волейбол, както и всички останали, които имат нужда от взривна сила и бързина, ползват това упражнение като основен похват за добра спортна форма. 


За начинаещи, които искат просто да подобрят кондицията си, скачането върху кутия изисква основни координационни и силови качества. Упражнението не се препоръчва за хора с наднормено тегло или проблеми със ставите.

Скачането има 3 основни фази

- Начална фаза на отскока;
- Летяща фаза ;
- фаза на приземяване.

Основната грешка, която повечето хора правят, е да не спазват правилно първата и трета фаза на движението. Правилото е, че позицията на тялото при първата фаза на движението, когато скачаме, трябва да съвпада със позицията на тялото при приземяване. Приземяването трябва да става плавно и меко като амортизираме първо чрез глезен, след това коляно и накрая таз, докато средната част (ядрото) е стабилна и стегната.

 



Основните грешки при отскачането са:
- Колене навътре; 
- Глезен навътре; 
- Не се използват маховете на ръцете;
- Отскача само от пръстите на краката;
- Коленете са твърде напред пред линията на пръстите

Основните грешки при летежната фаза са :
- Не пълно разгъване на таза;
- Не пълно замахване на ръцете

Основни грешки при приземяването:
- Колене навътре; 
- Глезен навътре;
- Приземяване само на пръсти;
- Приземяване с твърде голяма амортизация и сгъване на коленете и таза.

 

 

Вижте ТУК първата тема, която Ви представих -  „Как да оправим стойката си”

 

 

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи