Лукойл Академик с илюзорни шансове да продължи напред


Лукойл Академик с илюзорни шансове да продължи напред
24-01-2017 12:54

Утре вечер Лукойл Академик предстои да изиграе последния си мач от втората групова фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа. Шампионите гостуват на холандския Донар Гронинген и ще гонят задължителна победа, за да завършат на второ място в група Р. То пък би им дало надежди за продължаване напред, но шансовете за такова са илюзорни.


За да се класира за следващата фаза, Лукойл Академик трябва да завърши като един от двата най-добри втори от шестте групи. Естествено за това първо трябва да бъде победен холандският тим, а след това да се гледат резултатите от другите мачове. Към момента Лукойл Академик е с баланс 3-2 и точкова разлика +21, като при възможност трябва да опита да спечели и с максимално голям аванс.


По-долу ще разгледаме ситуациите в различните групи, като ще изходим, че Лукойл Академик печели задължително в Холандия, тъй като тези сметки ще важат само в този вариант.


В група К в последния мач играят Елан Шалон и Газиантеп. Турците са втори с баланс 4-1, докато французите са с 5-0. Лошата новина за Лукойл Академик тук е, че към момента Газиантеп е с точкова разлика +64 и дори и да падне у дома, то едва ли ще е толкова убедително, че да бъде задминат от българския шампион.


В група L на първо място е Бююкчекмедже, а втори е Антверп, който гостува на Приевидза. Именно тук се крият надеждите на Лукойл да задмине някой, тъй като Антверп е с баланс 3-2 и точкова разлика +23. Това означава, че дори и да бие то ще се изравни с родния шампион и ще зависи кой с каква разлика е спечелил. Тук има вариант Антверп да е първи в групата, но за целта трябва да победи и Бююкчекмедже да падне у дома от Гравлин. Дори и това да стане, то турците трябва да загубят с голяма разлика, за да могат да бъдат минати от Лукойл.


В група М първото място се дели от Витаутас и Бон, които играят един срещу друг в последния кръг. И двата отбора са с баланс 4-1, като Бон на практика се е класирал. Това е така, тъй като в момента точковата разлика е +97 и поражение за тима е напълно допустимо, тъй като със сигурност ще е сред двата най-добри втори. Ако Бон спечели обаче, то Витаутас ще бъде задминат от Лукойл Академик поради по-лошите си общи показатели.


В група N също има надежди за българите, но и те не са много големи. Лидер е френския Нантер с баланс 4-1 и точкова разлика +58, докато втори е унгарския Кьорменд с 3-2 и +33. В последния кръг французите гостуват на Цмоки Минск, а пък унгарците приемат Бней Ерцлия. Ако приемем, че Цмоки победи Нантер, а Кьорменд се справи с израелския съперник, то тогава унгарците отиват първи. Французите ще останат втори с баланс 4-2, но и тяхната точкова разлика е трудно постижима за Лукойл Академик. Другите два варианта са победи за Нантер и Кьорменд, но пък за целта Лукойл ще трябва да спечели с 12 точки по-голяма разлика срещу Гронинген отколкото Кьорменд срещу Бней Ерцлия. Другата опция естествено е загуба на унгарците у дома, с която Лукойл ще е по-напред.

 

В група О на второ място е По-Ортез, който е с баланс 3-2 и точкова разлика +56. Французите гостуват на лидера Алба и ако загубят ще станат с 3-3 и съответно Лукойл ще е по-добър от тях. Ако пък спечелят, то българите ще са по-добри от Алба, които ще са с по-лоша точкова разлика.


Наистина с оглед на ситуацията в другите групи шансовете на Лукойл Академик наистина са минимални. Целта пред момчетата на Тони Дечев обаче ще е на първо време да спечелят и едва след това ще започнат да правят сметки.


ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА Р НА ФИБА КЪП

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА Р НА ФИБА КЪП

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА Р НА ФИБА КЪП

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА Р НА ФИБА КЪП

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Лукойл Академик
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи