Как да разберем дали имаме проблеми с раменете (видео)


Как да разберем дали имаме проблеми с раменете (видео)
07-02-2017 20:02

От началото на 2017 година всяка седмицса крилото на Левски 2014 Кирил Райков, който е сертифициран кондиционен треньор, публикува при нас полезни материали за кондиционна подготовка. Към тях ще може да гледате допълнително и образователни видеа в неговия YouTube канал. Смятаме, че здравословното хранене и физическата подготовка са съществено важни за изграждането на всеки спортист, а съветите на специалист като Кирил могат бъдат от голяма полза за баскетболната аудитория и най-вече на подрастващите състезатели.

 

След като миналия понеделник той говори по темата за мобилността в раменете (вижте ТУК)

и структурата на рамото, тази седмица той ще се спре на това как да разберем дали имам проблеми с мобилността в рамото и отново ще Ви предложи някои упражнения.

 

Ето и стъпките:

 

Сгънете ръцете в юмрук, дясната ръка минава над главата а лявата надолу зад гърба. Опитайте се да докоснете ръцете без да разгъвате пръстите зад гърба. Важно е да държим гръдната кост вертикална, гръдния кош е прибран, успореден на тазовото дъно и корема стегнат, докато се опитваме да докосваме ръцете. Ако не може да докоснем ръцете и разстоянието между тях е 1.5 пъти повече от дължината на дланта (началото на китката до върха на средния пръст), означава, че имаме проблеми с мобилността в рамото. Важно е да направим този тест и от двете страни, за да видим дали има А-симетрия и разлика между ляво дясно.

 

 

Другия тест, който може да направим, е да повдигнем ръцете опънати в лактите над глава като отново държим гръдния кош прибран и корема стегнат. Ако ръката (мишничната кост) не се изравни с нивото на главата и ушите не се виждат пред ръката, без да изнасяме главата напред, означава че отново имаме проблеми с мобилността.

 

Ето и няколко нови упражнения, с които да подобрим мобилността и функцията на раменете.

 

 

 

 

 

Успех и до следващия път!

 

Кирил Райков е най-новият блогър на BGbasket.com. Освен с професионалната си кариера от дълго време 29-годишното крило  се занимава активно с фитнес, йога и здравословно хранене. Докато играе през последните години в Норвегия Райков работи и като фитнес инструктор и диетолог в една от най-големите фитнес вериги на Скандинавския полуостров. От няколко години всяко лято той е част от треньорския екип на елитен баскетболен камп в САЩ за подрастващи, където отговаря за физическата подготовка на децата. Обучението му като треньор по баскетбол в Националната спортна академия “Васил Левски” също му помога много.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Кирил Райков, Мобилост на раменете
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи