Бъдещето на баскетбола е в данните


Бъдещето на баскетбола е в данните
16-02-2017 16:02 | mundodeportivo.com

„Тичането стана популярно, когато на хората им бе показано с данни защо слънцето и обувките са почти еднакви като преди. Искаме да пренесем това и в баскетбола.”

 

Мигел Булон, бивш баскетболист и глобален търговски директор на NBN23 е сигурен, че този спорт има нужда от тази статистика, за да увеличи качеството си. Неговата компания (идв. От Валенсия ) създадена само преди 2 години, се превърна в лидер в тази амбициозна инициатива, която претендира, че дава тласък не само на професионалния баскетбол, а най-вече на образованието и аматьорите.

 

В Испания всеки уикенд се играят 15 000 мача, което означава, че има толкова много записи на хартиен носител,че не могат да бъдат обработени и архивирани за по-малко от 5 години. Освен в някой отбор с деца, където родителите се наемат да внесат модерни приложения, но данните, които генерират мачове се губят завинаги.

Бъдещето е в транспортирането на тези данните в сайтовете на федерация, на клуба или да ги направи лесни за споделяне и сравнение.

 

„Този документ, записът е злато и от данните, които се генерират, не се прави нищо,а можете да ги архивирате”, отговаря Булон. „Жалко е, че се губи възможност да добавим стойност на спорта и да го направим по-забавен.”

 

С тази идея NBN23 създава един цифров запис, който работи с таблет и може да се пренесе в мрежата. Тази система за събиране на данни, която в мачовете може да лесно да се управлява само от един човек, но е нищо повече от функция на една цялостна система от цифрова организация,която имат лигите и федерациите и с която може да се правят лицензи, календари и съдийски наряди.

 

Системата вече е внедрена в някои шампионати, благодарение на специални споразумения. Така беше управлявано първенството НБА за юноши или кадетските шампионати в Испания, които организира баскетболната федерация. Следващият май ще влезе в употреба в турнир на Андора (международно обучение, което достигна десетото си издание със 176 отбора и 352 мача).

 

В Мадрид вече се играе по тази система в лигата Фрийбаскет, аматьорско първенство, което се управлява от автономна федерация.

 

Булон казва, че с NBN23 иска „да накара децата да се чувстват като професионалисти и професионалистите като деца” и с това се цели друг аспект на компанията - за да пренесе НБА в Европа.

 

И тъй като след няколко кампании на американската лига регистрира не само борби и асистенции, а също така движението на играчите и топката, и с това тяхната скорост, ускорения и разстояния. За него се използва система с камера, която изисква значителни финансови инвестиции и пост  продукция. NBN23 обаче успява да намали разходите чрез технологията на GPS в реално време. С това той вече присъства в някои франчайзи на НБА, които вече го използват в тренировките си.

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи