Какво е фоум ролинг и как да го използват спортистите (видео)


Какво е фоум ролинг и как да го използват спортистите (видео)
18-02-2017 19:50

Състезателят на Левски 2014 Кирил Райков, който е сертифициран кодиционен треньор, продължава със съветите си за правилни тренировки в своя блог в BGbasket.com. Новата му публикация е свързна с това какво е фоум ролерът и как баскетболистите може да го използват.

 

Здравейте,

 

Най-краткото и лесно описание на фоум ролинг е, че това е уред само за масаж.

Незасивимо дали използваме фоум ролер, топка за тенис, лакрос или просто собствените си ръце, целта е да положим натиск върху мускулни зони, които са схванати и стегнати, за да отпуснем мускулите да ускорим възстановителния процес  или да възвърнем оптималната функция на мускула, която от своя страна означава мускула да бъде еластичен с пълна амплитуда на движение, здрав и готов да се съкрати по всяко едно време в тренировките ни.

Чрез техниките за мачкане ние ще отпуснем точките, които са схванати и стегнати, така наречените мускулни "възли". Когато полагаме натиск, върху тях ще усетите болка, която може да е само на това място или може да се прояви и на други места. Например, ако мачкаме външната страна на бедрото, може да усетим болка, която да минава по дължината на крака чак до глезена. Ако това стане, най-вероятно сте натиснали някое нервно окончание, затова намерете друга точка, която да на провокира такава болка. Целта е мускулно отпускане, а не мачкане на някой нерв. Болката не трябва да е твърде силна, тя трябва да бъде преодолима и достатъчна до толкова, че да отпуснем мускулите. Ако болката е твърде голяма, намалете малко натиска. Ако болката е твърде малка и дори не се усеща, натиснете малко повече или просто преминете на друга част на тялото или използвайте други техники за натиск и навлизане в дълбочина на мускула, които съм описал във видеото.

Кога да използваме ролера?

Най-добре е преди и след тренировка. Преди тренировка се правим, за да подготвим мускулите, а след тренривка, за да ускорим възстановтелния процес. Преди тренировка започнете само с масаж преди статичен и динамичен стречинг.

Друг момент, когато може да използваме фоум ролера, е веднага след като станем или вечер преди лягане.

Сутрин ще раздвижим кръвообращението след 7 часа обездвижване и ще подготвим тялото за задачите ни през деня. Вечер ще отпуснем мускулите и нервната система и ще заспим много по-лесно и дълбоко.

Разбира се, ако имате контузия или проблем с мускулно-скелетния апарат, се консултирайте с доктор или ортопед преди да използвате тези техники.

https://youtu.be/hcvDlZRdHHA

https://youtu.be/mC7_Ad6Pr-g

Ако видеото Ви е харесало,  моля споделете го и натиснете бутона "харесвам". Ако искате да подкрепите канала и философията, зад която стоя, може да се абонирате. Ако искате да държите мотивацията си на ниво и да научите повече за мен и това, което правя, може да следите страницата ми във фейсбук ТУК ,както и профила ми в Инстаграм  ТУК.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Фоум ролер
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи