Насладете се на движението, без страх от болка


Насладете се на движението, без страх от болка
22-02-2017 15:20

Езикът на болката е познат на всички без изключение и не се нуждае от превод. Нашият организъм прибягва към него, когато иска да сигнализира за наличие на тази или онази патология. В това време ние се ограничаваме до използването на различни средства с които „заглушаваме“ досадните симптоми, нарушаващи обичайния начин на живот, при това не се замисляме сериозно за причините които ги предизвикват.

 

Категорично е доказано, че във всички случаи, решаваща роля в профилактиката и лечението на заболяванията на ставите играе балансираното хранене. Затова за тези, които са се сблъскали със ставния синдром, на първо място е необходима корекция на храненето и употребата на биологично активни добавки към храната – добрата, целеустремената регулация на обмяната на веществата е способна не само да облекчи болковия синдром, но и да отстрани причината, предизвикваща дегенерация на ставите, даже да възстанови неговите загубени функции. Най ефективният „състав за стави“- комплекс от вит. А, Е, С, В6, а също мед и селен, глюкозамин; от билките най-подходящи са босвелията, куркуминът, дяволския нокът, джинджифилът.

 

Глюкозаминът е сред най-ефикасните хранителни добавки за предпазване и облекчаване на болката в ставите. Хрущялите, както и другите eлементи на ставите съдържат много протеогликани. Протеогликаните (гликозаминогликани) представляват полизахаридни вериги, състоящи се от глюкозамин и други захариди. При движението на ставите протеогликаните през цялото време се разрушават и изискват непрекъсната замяна. Ако глюкозаминът в организма не достига, което често се случва след 40 години, производството на протеогликани се нарушава. Глюкозаминът поддържа течността в хрущяла и регулира метаболизма му, като предотвратява ненужното разрушаване на тъканите. Възпира действието на ензимите, разграждащи хрущялната тъкан. Глюкозамин хидрохлорид е чиста и концентрирана форма. Благодарение на ниското си молекулно тегло, той прониква изцяло в засегнатите стави.

 

Босвелия Серата, позната още като Индийски тамян, е билка, която традиционно се използва като противовъзпалително средство. Още през 1970 г. немски учени откриват, че тя има терапевтичен ефект, близък до този на нестероидните противовъзпалителни средства, съдържащи ибупрофен и ацетилсалицилова киселина. Активното вещество съдържа няколко тритерпенови киселини, познати като босвелиеви, за които се смята, че са в основата на лечебните свойства на растението.

 

 

Немска статия, публикувана през 2002 година, съобщава за ефикасността на Босвелията при лечението на артрит, ставни болки и следтравматични състояния. Според нея, Босвелията атакува директно възпалението и редуцира подуването на ставите. Повишава се подвижността, блокирайки синтеза на левкотриените, в частност, блокирайки ензим 5-липоксигеназа. Известно е, че левкотриените повличат след себе си ред възпалителни поражения, увеличават свободните радикали и блокират калция. 

 

Произхождащ от Азия, джинджифилът има дълга история като традиционно противовъзпалително средство. Съвременни изследвания показват, че джинджифилът има противовъзпалителен, съдоразширяващ и антитромботичен ефект. Гингеролът е една от най-активните му съставки в това отношение. Изследване на доктор Ларс Линдмарк категоризира  джинджифила като билков медицински продукт, притежаващ ефектите на нестероидните противовъзпалителни продукти.

 

Екстрактът от джинджифила има мултифакторно действие. Той блокира COX1 и COX2. По този начин се потиска метаболизма на арахидоновата киселина и съответно синтеза на простагландини. Директно блокира левкотриеновият синтез. Други изследвания показват, че компонентите на джинджифила се явяват агонисти на валиноидните рецептори. Това обяснява известния аналгетичен ефект на джинджифила при ревматологични и възпалителни състояния.

Сравнително проучване доказва, че джинджифилът има сходно на ибупрофена действие. В резултат на изследването могат да се направят изводите, че екстрактът от джинджифил може да бъде използван като алтернатива на класическото третиране на болните от остеоартрит.

 

Продуктът ForFlex съчетава трите съставки – растителен глюкозамин и стандартизирани екстракти от Босвелия и Джинджифил, предоставящи на организма от една страна основен градивен елемент за ставите, а от друга – мощни противовъзпалителни и болкоуспокоителни средства, които са лишени при действието си от нежеланите странични ефекти на повечето нестероидни противовъзпалителени медикаменти. Повече информация можете да намерите ТУК

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи