Не си затваряйте очите!


Не си затваряйте очите!
(сн. lap.bg)
07-03-2017 15:02 | Мария Маринова | BGbasket.com

Коментар за двете Купи на нашата колежка Мария Маринова. Тя има висше образование, бакалавър „Медии и журналистика” в УНСС и магистър "Реклама и публична комуникация" в СУ "Св. Климент Охридски". Мария работи от три години като спортен журналист в различни медии, като се интересува от различни спортове, но най-голямата й страст е баскетболът. 

 

Турнирите за Купата на България през този сезон при мъжете и жените вече приключиха. И двете състезания бяха белязани с исторически постижения. Мъжкият тим на Берое спечели трофея за първи път, след като на финала победи фаворита Лукойл Академик с категоричното 78-62. При жените Хасково 2012 също добави първо подобно отличие във витрината си. Пред собствена публика баскетболистките на Елена Станкова детронираха миналогодишния носител на Купата Монтана 2003 след успех с 92-78. На победителите – честито!

 

Общото между двата турнира обаче не свършва само с тях. Още нещо направи силно впечатление и това е масовото недоволство от съдиите, което този път беше повече от обикновено и нямаше как да не бъде забелязано.

 

При мъжете се разрази огромен скандал след полуфинала между Лукойл Академик и Балкан Ботевград.  Тимът на Тони Дечев измъкна победата с една точка след продължение – 80-79. Старши треньорът на „зелените“ Небойша Видич бе изгонен през второто полувреме, след като за секунди получи две технически нарушения от двамата съдии Владимир Цеков и Искрен Манолов. Въпреки че останаха без своя наставник, баскетболистите на Балкан показаха характер и много малко не им достигна за класиране на финала. Те спечелиха бронзовите отличия, но разочарованието от пропуснатия шанс остана.

 

Това накара президентът на Балкан Михаил Михайлов да зададе десет въпроса към шефа на съдиите Стефко Станев, свързани със спорни ситуации в двубоя. Един от отговорите, които получи, бе следният: „По въпроса: „Има ли фаул при коша на Амин Хот в края на редовното време?“, Ви подсказваме, че дори журналистът в БНТ Методи Манченко, коментира ситуацията така: „Тук можеше да бъде отсъдено нарушение“. По преценка на съдиите такова не беше отсъдено. Ако си направите труда да видите записа от срещата, сам ще се уверите, че въпросният фаул е спорен.“

 

Тук дори вече не става въпрос за това дали има фаул или не и дали ще има наказани. Не е сериозно Съдийската комисия да се аргументира с коментара на журналист. Ако двамата коментатори бяха на противоположна позиция за спорната ситуация, тогава какво? С подобни твърдения няма да се повиши доверието към съдиите в българския баскетбол, дори напротив.

 

Напрежение относно съдийското трио имаше и в турнира при жените. В единия от полуфиналите Хасково 2012 измъкна победата над Берое с 86:82, но въпреки успеха треньорът на домакините Елена Станкова не остана доволна от реферите. Според нея тимът й е положен на „съдийски тормоз“ за поредна година.. „Явно трябва да имаш някакви пари, трябва да вилнееш по такъв начин в българския баскетбол, а не с качества, морал и честна работа. Повтарям го всяка година, но за съжаление е така.“, заяви Станкова след мача. За какъв съдийски тормоз обаче става дума и кои точно ситуации визира тя не стана ясно.

 

Недоволство имаше и от страна на наставника на Монтана 2003 Стефан Михайлов след мача за трофея, който неговият тим загуби. Михайлов поздрави домакините от Хасково за успеха и сподели, че неговият отбор не е заслужавал да спечели Купата. Той обаче отправи тежки обвинения към тримата рефери в двубоя - Владимир Цеков, Мирослав Томов и Светлана Стоянова.  Според треньора на шампионките е имало хора, които в деня на мача са въздействали на съдиите под някаква форма, за да свирят те в полза на Хасково 2012.  Михайлов е убеден, че съдиите не са имали еднакви критерии в мача – нещо, за което се заговори и след срещата при мъжете между Лукойл Академик и Балкан.

 

Минути след финала президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков също коментира случилото се. Той заяви, че е останал доволен от видяното и според него съдиите в този мач не са станали център на внимание.

 

Тук обаче не говорим само за претенции, че реферите с действията си, независимо дали умишлени или не, са повлияли на изхода от даден мач. Налице са директни обвинения, че някой целенасочено е искал да повлияе на съдийската бригада и те не бива да бъдат подминавани с лека ръка.

 

Крайно време е да започне да се говори с факти и имена. Кои са хората, които се опитват да влияят на съдиите у нас? Защо, ако има рефери, върху които е оказван натиск, те не излязат и да разкажат за това? От кого се страхуват?

Въпросите са много, но ясни отговори все още няма. А и да има, вероятно никой не се осмелява да ги каже…

 

В баскетболната федерация трябва да обърнат сериозно внимание на случващото се. Говори се за работа с подрастващите, строят се нови спортни зали и се търсят всякакви начини, за да се повиши интересът към този спорт. Това е похвално.

 

Понякога обаче, едно грешно отсъждане в мача, независимо дали е било умишлено или не, може да коства медал. А цената обикновено е и по-висока. Случващото се отблъсква хората от залите и често е достатъчно да накара даден спонсор да се оттегли, тъй като не желае да хвърля парите си на вятъра.

 

Поводите за размисъл са много. На пръв поглед съдийството не е от чак толкова решаващо значение за развитието на баскетбола. Именно малките камъчета обаче обръщат каруцата, а тази на баскетбола и без това не е в най-доброто си състояние…

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Купа България - мъже, Купа България - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи