Ядрото – липсващото звено при повечето спортисти (видео)


Ядрото – липсващото звено при повечето спортисти (видео)
10-03-2017 15:02

Състезателят на Левски 2014 Кирил Райков, който е сертифициран кодиционен треньор, продължава със съветите си за правилни тренировки в своя блог в BGbasket.com. Новата му публикация e свързана с коремните мускули на тялото.

 

Упражненията за средна част (коремни и поясни мускули) имат за цел да създадат по-стабилна платформа (тяло), която да използваме в нашия спорт. Може да имате много здрави крака или горна част, или и двете, но ако нямате стабилна средна част, която нека наречем ядро, няма как да свържем тези две части и да създадем една стабилна система в цялото тяло.

 

Тренировките за ядро са липсващото звено при повечето спортисти, което може да ни направи по-бързи, взривни и силни. От друга страна, изграждането на стабилно ядро е предпоставка за по-дълга спортна кариера без контузии.

Тренировка, която включва коремните мускули, таза и до някъде торакалния дял (горната част на гърба), се счита за тренировки за ядро.

 

Мускулите, които обхващат ядрото, са:

 

- Прав коремен мускул (rectus abdominis);

- Напречен коремен мускул (Transversus abdominis);

- Външни коси коремни мускули (External oblique muscles);

- Вътрешни коси коремни мускули (Internal oblique muscles);

- Мускулите на долната част на гърба (spinal erectors);

-  Групата от глутеусите (седалищни мускули), задно бедро и ротаторите на тазобедрените стави.

 

Тези мускули са в основата на силата на долни и горни крайници. Проблемът при тренировките за ядро са, че все още се използват старите схващания, за да имаме здрав корем, трябва да правим само коремни преси, което в частност натоварва основно тазовите сгъвачи и правите коремни мускули, които се свиват (флекция) и разгъват (екстензия), което по-скоро би довело до болки в кръста, отколкото стабилизиране на ядрото.

 

Каква е функцията на ядрото?

Коремните мускули по анатомична структура са създадени да стабилизират поясната част, а не да се свиват и разгъват. Ако нямаме гръбначен стълб, единственото, което ще ни държи изправени, са мускулите на пояса. Замислете се колко спорта изискват сгъване и разгъване на средната част? Повечето спортове изискват стабилизация в ядрото и ротация в таза.

 

Видове категории упражнения за ядро :

 

1.)Първата и най-важна категория упражнения са антиекстензии. Това са упражнения, които стимулират предната част на ядрото да се стабилизира срещу съпротивление и да избягва екстензията в кръста и гръбначния стълб.

Пример – нормален планк

 

2.)Втората група са антилатерални флекции – изгражда стабилизация при страничните поясни мускули

Пример-  страничен планк

 

3.( Третата група са антиротационни – които са и най-комплексни. При тях използваме съпротивление, което идва диагонално или странични на тялото и ние стабилизираме ядрото, противопоставяйки се на тези сили.

Пример – палоф преса

 

Ето и няколко упражнения за ядро, които имат невероятен ефект за нашата любима игра - баскетбол.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако видеата са Ви харесали,  моля, споделете ги и натиснете бутона "харесвам". Ако искате да подкрепите канала и философията, зад която стоя, може да се абонирате. Ако искате да държите мотивацията си на ниво и да научите повече за мен и това, което правя, може да следите страницата ми във фейсбук ТУК , както и профила ми в Инстаграм  ТУК.

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Кирил Райков, коремни мускули
Коментари
Резултати
Класирания
Други новини