Георги Фунаров: Променихме представата за нашето училище


Георги Фунаров: Променихме представата за нашето училище
20-03-2017 19:11 | basketball.bg

24-годишният българин Георги Фунтаров , който преди дни достигна до March Madness (финалите в най-силното колежанско първенство на САЩ), даде интервю пред официалния сайт на БФБ. Ето какво разказа той преди последния мач на своя отбор Калифорния Дейвис:

 

- В България Мартенската лудост е като някакъв далечен блян, обвит в мистерия и чар… Какво е то всъщност?

- Изживяването е много по-хубаво от това, което показват по телевизията. На практика само мача виждаш по телевизията, но това е само 50 процента от цялата лудница, която е всеки ден, нещата, които ти се случват, хората и баскетболните идоли, които срещащ. Играем в зали за по 20 000 човека. На самата тренировка преди мача, която беше открита, имаше около 1 200 човека и 5 камери. Отделно със социалните медии в днешно време, получаваме толкова много съобщения всеки ден, че дори не можеш да ги отвориш всичките. Моят съквартирант ден преди мача ми се оплакваше, че е получил 300 покани за приятелство в Инстаграм. Дори имаме израз в отбора, за да не се разсейваме, когато дойде време за мач, или тренировка - “Do your job” (б.р превод от англ. език "Свърши си твоята работа"). Всичко друго отива на заден план и всеки трябва да си свърши първо работата.

 

- Как може едно университетско първенство да предизвиква по-голям интерес от  професионалния спорт?

- Ами лесно  - самият турнир Мартенска лудост, ако сами направите проучване в интернет, ще видите че прави 700 милиона за този един месец. Така че, когато се говори за такива пари, не е трудно. Всеки иска част от тези пари и слава, което е съвсем друга тема.

 

- Как гледат на вас, спортистите, в градчето Дейвис?

- В момента сме героите на училището. Всички много се радват. За първи пат в историята на училището това се случва и всички са шокирани, защото ние сме повече академично училище. Нашият отбор постигна целта си в последните 3 години  - да промени малко тази представа и отношението в нашето училище. Когато дойдох тук преди 4 години учениците дори не знаеха че сме първа дивизия. Доста хора гледат на спортистите като на хора, които се трудим много повече дори от нормалните ученици. Но и доста хора мислят че просто сме прехвалени ученици, които получават всичко безплатно. Турнири, като този, и победи на това ниво, наистина помагат не само на училището, но и на нас да покажем, че не сме само прехвалени ученици, които получават всичко безплатно.

 

- Заради образованието, или заради баскетбола отиде в САЩ?

- Определено заради баскетбола. Въобще не ме интересуваше ученето, когато дойдох в Америка. С времето се оказа, че и в гимназията, и в университета, попаднах на едни от най-елитните академични институции, но това никога не ми е било цел. С времето започнах да осъзнавам колко ценно е това. Хората, с които съм се запознал, повечето ми приятели извън баскетбола, ще са доктори, ветеринари и адвокати. Това са най-близките ми хора. Ценни са не само тези връзки, но и нещата, които съм научил в последните години. Те, малко или много, ми отвориха очите за неща, които са по-големи от баскетбола.

 

- Кое е по-важно отвъд Океана – трудът или талантът?

- Талантът ще те ти позволи да те забележат веднага тук, но трудът ще те задържи в тази светлина и на големите сцени.

 

Цялото интервю с него четете в следващия брой на списание „За Баскетбол“.

 

Повече за това кой е Георги Фунтаров, четете ТУК и ТУК.

__________________

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter


Тагове: Георги Фунтаров, Калифорния Дейвис, UC Davis
Коментари
Резултати
Класирания
Други новини